Napreduju radovi na rekonstrukciji Novosadskog pozorišta

VIDEO K9: Do kraja leta bi trebali biti završeni radovi na rekonstrukciji Novosadskog pozorišta.

0
271

Radovi na rekonstrukciji Novosadskog pozorišta koji su u toku, trebali bi da budu završeni do početka nove pozorišne sezone, ukoliko to vremenski uslovi dozvole, s obzirom da ovi radovi obuhvataju i rekonstrukciju krova objekta.

Direktor ove ustanove kulture Valentin Vencel podsetio je da je na ovom mestu nekada bila legendarna zgrada veselog teatra “Ben Akiba”, odnosno kamerna scena Srpskog narodnog pozorišta.

“Novosadsko pozorište je ovaj objekat, tako da kažem, zaposelo 1986. godine. Tada je, ’85. i ’86. godine, ovo pozorište zapravo pretrpelo jednu veliku rekonstrukciju, a od onda ništa značajnije se na ovoj zgradi nije zapravo poradilo. Tu mi nadomeštamo više od trideset godina našega duga na održavanju ove zgrade, sa jedne strane, a sa druge strane, ova investicija će zapravo rezultirati sa mnogo povoljnijim i mnogo lepšim prostorom. I u tehničkom smislu će biti ovo jedno pozorište koje je ne samo funkcionalnije, nego pozorište koje će zapravo odgovarati svim evropskim standardima kamernoga teatra”, istakao je Vencel.

Od 2014. do 2016. godine, prema njegovim rečima, urađena je delimična rekonstrukcija scene i obnova garderobe, a 2015. i 2016. godine je rekonstruisan veliki foaje pozorišta.

“Sada radimo rekonstrukciju velike sale, a u nastavku radova, znači još ovoga leta, u nastavku radova će se izvršiti i rekonstrukcija krova, koji, pa znamo svi ne samo da on prokišnjava nego zapravo na nekim delovima ova konstrukcija je već i opasna, u funkcionalnom smislu je opasna. Sredstva, koja naravno nisu mala, ni do sada utrošena sredstva na održavanju ove zgrade nisu bila mala nam obezbeđuje u najvećem delu, znači oko devedeset posto nam obezbeđuje grad Novi Sad”, naveo je Vencel.

Troškovi rekonstrukcije velike sale iznose oko 6 miliona dinara bez PDV-a, a krova oko 9 miliona dinara sa PDV-om, kazao je Vencel i dodao da je ogroman deo novca dao grad, a jedan deo je dobijen i putem konkursa od Ministarstva finansija.

“Velika sala je, videli ste je li razrušena. Tu su radovi, zvanično krenuli prvoga jula. Za obnovu velike sale imamo pedeset radnih dana, a za obnovu krova imamo devedeset radnih dana. Krov još nismo započeli. Tu su potrebne još neke dozvole za montiranje skele i tako dalje. Tu imamo neke dozvole koje moramo još od naših komunalnih inspekcija da nabavimo. Kako ja vidim tempo, ovu dinamiku radova, čini mi se da će sala biti osposobljena, funkcionalno je li završena tu negde do sredine avgusta, a nadam se da će se krovna konstrukcija isto tako okončati, pa tamo bar do pred početak kišnih sezona”, rekao je Vencel.

On je naveo da su potrebna stalna ulaganja u ovakav objekat, a trenutno im je prioritet dopuna tehničkih sredstava, poput tonskih uređaja, rasvete i slično. Najkasnije krajem avgusta kreću pozorišne probe za repertoar naredne sezone.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.