Napreduju radovi na popravci spomenika “Porodica”

VIDEO K9: Sugrađanima koji ovih dana šetaju Kejom žrtava racije verovatno nedostaje spomenik "Porodica" koji se nalazi na popravci prvi put od kada je postavljen na to mesto 1971. godine. Radovi na spomeniku trebali bi da budu okončani najkasnije do 24. decembra.

307

Spomenik “Porodica”, jedan od simbola našeg grada, 2. novembra uklonjen je sa Keja žrtava racije i premešten u preduzeće “Granit-Liješće” u Sremskoj Mitrovici na rekonstrukciju.

Glavni radovi odnose se na izradu novog postamenta spomenika i dela noge najveće figure, a odvijaju se uz nadzor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada i saglasnost naslednika Jovana Soldatovića.

“Mi smo pre dve nedelje započeli proces restauracije i sanacije spomenika koji je demontiran i odnešen u radionicu u Sremsku Mitrovicu, jer je ta firma iz Sremske Mitrovice pobedila na tenderu, na javnoj nabavci. Dali su najnižu ponudu i po zakonu mi smo morali njima dati posao. Prvi koraci koji su po projektu predviđeni su urađeni. Pokrenut je proces analize stanja bronze. Izdvojeni su i isečeni delovi spomenika koji su oštećeni, uklonjen je beton”, naveo je mr Siniša Jokić, direktor gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Prema njegovim rečima, prilikom postavljanja spomenika 1971. godine, varenje i betoniranje podnožja spomenika u startu nije urađeno na adekvatan način

“Velika temperatura varenja je oštetila bronzu. Alkerisanje i beton su već tada počele da trule i izazvale su već tada oštećenje spomenika i to sada moramo sanirati. Prva faza je urađena, sada idemo dalje po fazama. Da bi se spomenik vratio 25. decembra na svoje mesto”, pojasnio je Jokić.

Deo sredstava za rekonstrukciju spomenika je, prema njegovim rečima, obezbedilo Ministarstvo za rad i socijalna pitanja.

“Morao se izraditi projekat, sprovesti javna nabavka. Potrošite između šest meseci i godinu dana da sprovedete ceo proces pravno-birokratski i finansijski i da krenete u samu realizaciju”, kazao je Jokić.

Kako je prethodno najavljeno, rok za izvođenje radova je 55 dana, što znači da će spomenik ponovo biti na keju nakon 24. decembra.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.