Napreduju radovi na Muzeju prisajedinjenja

VIDEO K9: U sklopu Muzeja Vojvodine i Arhiva Vojvodine, ove godine biće otvoren Muzej prisajedinjenja. Ovaj muzej mogao bi u nekoj doglednoj budućnosti da dobije i svoju zasebnu zgradu, rekao je danas predsednik Pokrajinske vlade prilom obilaska radova.

246

Muzej prisajedinjenja biće otvoren u godini u kojoj obeležavamo jedan od najznačajnijih datuma u nacionalnoj istoriji – punih 100 godina od kada je na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu srpski lider Jaša Tomić pročitao odluku o prisajedinjenju Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji.

„Ovo je privremeno rešenje, ali simbolički značajno, jer ćemo prvi put na jednom mestu imati prostor na kome ćemo obeležiti viševekovnu borbu za samostalnost, politička prava i očuvanje jezika i pisma“, rekao je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

Muzej prisajedinjenja obuhvata 250 m2 unutrašnjeg prostora i deo je rekonstruisanog Muzeja Vojvodine i Arhiva Vojvodine.

Muzej bi, prema rečima Mirovića, mogao da dobije svoju zasebnu zgradu.

„Mi smo potpuno spremno dočekali početak 2018. godine jer smo mesecima unazad planirali i koordinirali aktivnosti za obeležavanje ovog velikog jubileja. Ovde će u godinama pred nama biti izložbeni prostor Muzeja prisajedinjenja, ali ćemo u budućnosti sa Gradom Novim Sadom i Republikom Srbijom pronaći mesto za veću i savremeniju zgradu Muzeja“, naveo je Mirović.

Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Banatu, Bačkoj i Baranji, podsetimo, održana je u Novom Sadu 25. novembra 1918. godine, kada je proglašeno prisajedinjenje Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.