Napreduje obnova Podgrađa

VIDEO K9: Radovi na obnovi podgrađa Petrovaradinske tvrđave napreduju planiranom dinamikom, rečeno je juče tokom obilaska radova.

29

Radove na obnovi fasada i krovova u podgrađu Petrovaradinske tvrđave obišli su juče član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić i direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Siniša Jokić.

Reč je o realizaciji Programa sprovođenja mera tehničke zaštite na kulturnim dobrima i dobrima koja uživaju prethodnu zaštitu koja je počela 2017. godine, a od 2018. godine počela je obnova i objekata u starom jezgru grada.

Do sada su rekonstruisana 84 objekta, a u ovoj godini planirano je sređivanje još 32. Vrednost do sada ugovorenih radova iznosi blizu 340 miliona dinara.

Obnova Podrgađa i starog gradskog jezgra, rekao je tom prilikom Rožić, jedan je od najvažnijih programa koje grad realizuje u okviru projekta Evropska prestonica kulture, jer ostaje, kako je naveo, kao legat budućim generacijama i otvara velike mogućnosti za dalji razvoj grada, posebno imajući u vidu planove za Podgrađe koje bi trebalo da preraste u svojevrstan kulturno-turistički centar.

Prema rečima Siniše Jokića, rezultati obnove su vidljivi, na zadovoljstvo Zavoda što su za realizaciju izdvojena sredstva i što radovi mogu da se nastave perma standardima konzervatorsko-restauratorske struke kako bi bila očuvana ambijentalna vrednost svih objekata u Podgrađu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.