Napredak Univerziteta u Novom Sadu na Lajden listi

VIDEO K9: Novosadski univerzitet "popeo" se za 35 mesta na svetskoj Lajden listi rangiranja univerziteta za ovu godinu. Od ukupno 26 hiljada akreditovanih univerziteta, novosadski se našao na 721. mestu.

409

Na Univerzitet u Lajdenu objavljeni su rezultati rangiranja univerziteta za 2017. godinu. Od ukupno 26.000 akreditovanih univerziteta u svetu, rangirana su samo 902.

Univerzitet u Novom Sadu se našao na 721. mestu, što je za 35 mesta bolji rezultat u odnosu na prethodnu godinu.

Osnovni kriterijum za rangiranje na Lajden listi je broj radova indeksiranih u Web of Science. Potreban je minimum od 1.100 naučnih publikacija da bi se Univerzitet uopšte našao u konkurenciji onih univerziteta koji će biti rangirani. Pri tome, vrednovanje se vrši na osnovu broja naučnih publikacija koje spadaju u najcitiranije.

Drugi važan kriterijum odnosi sa na uključenost univerziteta u naučnu saradnju, čiji su najvažniji indikatori broj radova koji su objavljeni u koautorstvu s autorima s drugih univerziteta, kao i s autorima iz drugih zemalja. Treći kriterijum je uticaj univerziteta u svetu nauke.

“Svrstavanje univerziteta među najbolje u svetu na Lajden listi je pitanje prestiža, jer se rangiranje vrši na osnovu rigoroznih, egzaktnih i složenih kriterijuma, koji svedoče o kvalitetu institucije”, saopšteno je iz Univerziteta u Novom Sadu.

Rangiranje univerziteta poslednjih decenija zauzima važno mesto u procesu evaluacije naučnog i nastavnog rada. Među najvažnijim globalnim rang listama univerziteta su Šangajska lista, Lajden lista, Webometrics, U-Multirank i dr.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.