Napredak Univerziteta u Novom Sadu na Lajden listi

VIDEO K9: Novosadski univerzitet "popeo" se za 35 mesta na svetskoj Lajden listi rangiranja univerziteta za ovu godinu. Od ukupno 26 hiljada akreditovanih univerziteta, novosadski se našao na 721. mestu.

0
434

Na Univerzitet u Lajdenu objavljeni su rezultati rangiranja univerziteta za 2017. godinu. Od ukupno 26.000 akreditovanih univerziteta u svetu, rangirana su samo 902.

Univerzitet u Novom Sadu se našao na 721. mestu, što je za 35 mesta bolji rezultat u odnosu na prethodnu godinu.

Osnovni kriterijum za rangiranje na Lajden listi je broj radova indeksiranih u Web of Science. Potreban je minimum od 1.100 naučnih publikacija da bi se Univerzitet uopšte našao u konkurenciji onih univerziteta koji će biti rangirani. Pri tome, vrednovanje se vrši na osnovu broja naučnih publikacija koje spadaju u najcitiranije.

Drugi važan kriterijum odnosi sa na uključenost univerziteta u naučnu saradnju, čiji su najvažniji indikatori broj radova koji su objavljeni u koautorstvu s autorima s drugih univerziteta, kao i s autorima iz drugih zemalja. Treći kriterijum je uticaj univerziteta u svetu nauke.

“Svrstavanje univerziteta među najbolje u svetu na Lajden listi je pitanje prestiža, jer se rangiranje vrši na osnovu rigoroznih, egzaktnih i složenih kriterijuma, koji svedoče o kvalitetu institucije”, saopšteno je iz Univerziteta u Novom Sadu.

Rangiranje univerziteta poslednjih decenija zauzima važno mesto u procesu evaluacije naučnog i nastavnog rada. Među najvažnijim globalnim rang listama univerziteta su Šangajska lista, Lajden lista, Webometrics, U-Multirank i dr.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.