Napredak u oblasti transplantacije i doniranja

VIDEO K9: Važno je da oblast transplantacije i doniranja organa bude uređena kako bi Srbija mogla uspešno i efikasno da primenjuje direktive koje je utvrdila Evropska komisija, rečeno je juče na završnoj prezentaciji projekta "Podrška u jačanju kapaciteta nadležnih institucija u oblasti supstanci ljudskog porekla".

0
64

Srbija je, uz pomoć i podršku Evropske unije (EU) i u partnerstvu sa Nacionalnim centrom za krv Litvanije i Nacionalnim biroom za transplantaciju ove zemlje, uspešno završila tvining projekat “Podrška u jačanju kapaciteta nadležnih institucija u oblasti supstanci ljudskog porekla”, rečeno je juče na završnoj prezentaciji projekta.

Mirsad Đerlek, sekretar u Ministarstvu zdravlja, je dodao da je zbog toga izuzetno značajno da ta oblast bude uređena kako bi Srbija mogla uspešno i efikasno da primenjuje direktive koje je utvrdila Evropska komisija. Primarni cilj ovog projekta je, prema njegovim rečima, jačanje kapaciteta i nadležnosti osnovnih institucija koje rade u oblasti supstanci ljudskog porekla sa naglaskom na unapređenju nadzornih i inspekcijskih mehanizama.

Završetkom ovog programa Srbija će, kako je rekao, biti na mapi zemalja koje su takođe prihvatile i sprovele direktive EK, a to u praktičnom smislu znači i razmenu podataka, lakše pronalaženje organa ili donora za pacijente kojima je neophodna transplatacija, ali ne samo organa već i drugog materijala i njegovo adekvatno čuvanje. Deo ove oblasti su takođe krv i transfuzija.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva čestitala je našoj zemlji na uspešno završenom tvining projektu i istakla koliki je značaj da se što više zemalja Evrope uključi u ovaj sistem, odnosno da uskladi zakonsku regulativu sa EU, sprovede reforme u medicinskim institucijama i počne da primenjuje direktive Evropske komisije. Takođe je naglasila da je EU donirala 1,5 miliona evra za realizaciju ovog projekta, ali da su ulaganja i donacije EU za unapređenje zdravstvenog sistema Srbije, u procesu pristupanja Uniji, mnogo veće i da iznose oko 517 miliona evra.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.