Napredak u lečenju hemofilije

VIDEO K9: Klinički centar Vojvodine ostvario je saradnju sa Svetskom delegacijom za hemofiliju i Centrom za lečenje hemofilije u Budimpešti, koji se svrstava među najbolje u Evropi i svetu u lečenju ove bolesti. Predstavnici ovih medicinskih ustanova boravili su u Novom Sadu, gde su razmenjivali znanja i iskustva sa našim lekarima.

0
2174

Mađarska se nalazi na prvom mestu u Evropi u lečenju pacijenata sa hemofilijom. Stručnjaci iz Centra za lečenje hemofilije u Budimpešti koji su posetili Klinički centar Vojvodine našim lekarima sa Klinike za hemofiliju pomoći će da unaprede svoja znanja i razviju ortopedski program, u cilju unapređenja lečenja pacijenata obolelih od hemofilije.

“Ova saradnja je vrlo ozbiljna i mnogo znači i za nas i za kolege iz Novog Sada. Pošto je naše iskustvo veće, mi možemo mnogo da im prenesemo kroz rad, tretmane i operacije, da oni mogu to da upotrebe možda i na bolji način nego što mi to radimo i da im olakšamo da urade zahvate na višem nivou”, rekao je prof. dr Laslo Barta sa Univerzitetske Klinike za ortopediju u Budimpešti.

 

“Ono što se očekuje od ovog programa jeste da dobijemo iskustvo koje ima profesor Barta i koje je jako veliko bez obzira na mali broj pacijenata koji imaju ovakvu patologiju, to je ogromno iskustvo. Pet, šest pacijenata godišnje raditi sa ovakvom patologijom je zaista veliki broj. Jako malo ortopedskih centara u svetu može da se pohvali ovakvim iskustvom. Sa druge strane, blizu nam je Budimpešta tako da možemo vrlo lako da odemo tamo i da učestvujemo u tim operacijama što je i plan upravo ovog programa, kako bismo u operacionoj sali stekli iskustvo i kako bismo tamo nekim praktičnim savetima pospešili lečenje i tretman naših pacijenata”, naveo je dr Vladimir Harhai, ortopedski hirurg.

Ono što našim lekarima koji se bave lečenjem hemofilije predstavlja dodatnu potporu i čast je to što su dobili podršku od vrhovne svetske medicinske institucije koja se bavi hemofilijom, odnosno Svetske federacije za hemofiliju, čije je predstavnik boravio u Novom Sadu.

“Iz Svetske organizacije za hemofiliju smo veoma srećni zbog uspostavljene saradnje i odnosa između Kliničkog centra Vojvodine i Centra za lečenje hemofilije u Budimpešti. Verujemo da će ova saradnja biti izuzetno uspešna, sa pozitivnim rezultatima i aktivnostima koje će značiti obema stranama u smislu unapređenja lečenja pacijenata sa hemofilijom”, istakao je Julian Colov iz Svetske federacije za hemofiliju.

Podsetimo, prva operacija kolena kod pacijenta obolelog od hemofilije u Kliničkom centru Vojvodine urađena je 17. maja ove godine. Ovaj težak medicinski i hirurški poduhvat uspešno je realizovao tim eminentnih stručnjaka i pacijent je u fazi oporavka.

“Pacijent je odlično, što je najvažnije on je zadovoljan kako njegovo lečenje napreduje. Postigao je sasvim zadovoljavajući opseg pokreta u operisanom zglobu i mi se nadamo kada završi rehabilitaciju da će biti zdrav i sposoban za posao kojim želi da se bavi”, rekao je dr Nebojša Rajić, internista hematolog.

Hemofilija je retko oboljenje koje se klinički karakteriše krvarenjima u različite delove tela, uključujući zglobove i mišiće i vodi deformitetima zglobova. U Vojvodini trenutno 150 ljudi ima poremećaj zgrušavanja krvi, od kojih 100 pacijenata boluje od klasične nasledne hemofilije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.