NAPREDAK U GAŠENJU POŽARA U PARKU JOSEMITI

556

Vatrogasne ekipe konačno su uspele da, makar delimično, obuzdaju veliki šumski požar u američkom nacionalnom parku Josemiti, pa San Francusku više ne preti opasnost od prekida u snabdevanju vodom i strujom.

Požar, ipak, nije prestao da se širi, ali je za samo nekoliko sati ugašena vatra na 13 odsto teritorije koju je zahvatio.

Ukupno jedna petina požara je ugašena.

Opasnost da bi San Francusko mogao da ostane bez vode pretila je jer se vatrena stihija bila bilizu rezervoara, sa koga se snabdeva taj grad kao i okolna mesta.

Postojala je opasnost da bi pepeo mogao da zagadi veštačko jezero, ali je kvalitet vode i dalje dobar.

Vatrogasci su uspeli i da vatru u tom delu parka stave pod kontrolu, pa sada takva opasnost više ne preti. Trenutno, na gašenju požara radi 3.700 vatrogasaca.

Najveći deo parka Josemiti, koji se nalazi u Kaliforniji i jedan je od najpopularnijih parkova u SAD, i dalje je otvoren za posetioce.

Američka šumska uprava saopštila je da požar predstavlja opasnost za 4.500 objekata i da je uništio bar 23, prenosi Blica.

Kalifornijska vatrogasna služba saopštila je i da se ove nedelje očekuje niže temeprature i veću vlagu, što bi moglo da pomogne u savladavanju požara.

Strm teren, jaki vetrovi i suša otežavali su rad na gašenju požara koji je izbio 17. avgusta. Uzrok nije utvrđen.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.