Naporne pripreme mladih roda za Afriku

VIDEO K9: Redakciji Kanala 9 u poslednje vreme javilo se nekoliko zabrinutih sugrađana koji su naišli na povređene mlade rode. Ovih dana mladunci ovih ptica selica, kako saznajemo, vežbaju za naporan put u Afriku, zbog čega su učestale nezgode sa kojima se pri tom susreću.

0
325

Početak avgusta vreme je kada mladunci roda vežbaju svoja krila u pripremi za seobu u Afriku.

Ovo je najosetljiviji period za ove velike i lepe ptice, u kojem su suočeni sa brojnim izazovima od kojih neki mogu biti opasni, pa i fatalni za mladunce, poput žica električnih stubova ili nestabilnih gnezda upravo na takvim stubovima.

Opasnost za ove ptice selice, koje su ranije bile simboli odžaka u Vojvodini, u poslednje vreme, nažalost, predstavlja i sam čovek, rekla je za Kanal 9 Sandra Jovanović iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Ukoliko građani nađu povređenu rodu ili mladunca, Jovanović apeluje da obaveno učine nešto na njihovom zbrinjavanju, da pozovu nadležne institusije, u ovom slučaju Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, ili veterinara.

U samom Novom Sadu prošle godine je bilo 8 rodinih gnezda, ali je njihov broj prepolovljen nakon jedne oluje. Jovanović se nada da će ih u narednim godinama biti više, za što postoje i realna očekivanja s obzirom da je veliki broj građana zainteresovan za njihov što masovniji povratak u ove krajeve.

Rode se, prema njenim rečima, rado naseljavaju u okolini deponija koje su za njih izvor hrane, a česte su i pored puteva gde su pokošeni putni pojasevi puni su insekata i glodara, a česta su i divlja smetljišta. Stoga i upozorenja vozačima da obrate pažnju na ove ptice, jer bi bliski susreti, zbog njihove veličine, mogli biti opasni za obe strane.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.