Napori na unapređenju ekologije u Novom Sadu

VIDEO K9: Sve veći broj industrijskih pogona, povećavanje broja stanovnika i automobila, poslednjih decenija doveli su do toga da ekologija postane jedna od prioritetnih tema u Novom Sadu. Uoči Svetskog dana zaštite životne sredine, u petak, 4. juna, odražana je sednica gradskog Saveta za zaštitu životne sredine Skupštine grada, a u Rektoratu predstavljen Geografsko-informacioni sistem gradskih zelenih površina.

0
58

Ekologija u našoj zemlji više nije marginalizovana tema. U Novom Sadu je sve je veći broj ljudi, automobila i industrijskih pogona, a sa tim su se povećali i ekološki izazovi sa kojima su grad i građani svakodnevno suočeni, ocenili su u petak članovi Saveta za zaštitu životne sredine Skupštine Novog Sada.

Na sednici je predstavljen je i novosadski civilni sektor koji se bavi ekologijom te istaknuto da je naš grad jedini u Srbiji koji u gradskom Savetu za zaštitu životne sredine ima i predstavnike civilnog društva, odnosno Radnu grupu „Zelena stolica“, koju čini nekoliko ekoloških udruženja.

U Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine kažu da, kako bismo živeli u boljem ekološkom okruženju, još je mnogo rada kako pred institucijama, tako i pred svakim pojedincem. Dodaju da je ova sednica, koja je organizovana uoči Svetskog dana zaštite životne sredine, samo podsetnik na ovu itekako važnu društvenu temu.

Savet za zaštitu životne sredine jednoglasno je doneo zaključak kojim se konstatuje da u radu ovog Saveta i Skupštine Grada učestvuje Radna grupa „Zelena stolica“, koju čine predstavnici Ekološkog udruženja „Zeleni sad“, Pokret gorana Novog Sada, Odred izviđača „Ivo Lola Ribar“ Novi Sad, Udruženje građana „Zelena dolina“ i Studentska organizacija Univerziteta u Novom Sadu i da svojim stručnim radom doprinose donošenju odluka radi ostvarivanja prava pojedinca na život u zdravoj sredini.

U Rektoratu Novosadskog univerziteta istog dana je Gradska uprava za zaštitu životne sredine predstavila Geografsko-informacioni sistem (GIS) zelenih površina Grada Novog Sada, prvi korak u formiranju Katastra zelenila koji će, kako je rečeno, biti važan instrument za zaštitu životne sredine, sprečavanje njenog uništavanja i stvaranje mogućnosti za održivu valorizaciju postojećih i planiranja novih zelenih površina.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.