Naplata poreza i za pomorce

0
71

Poreska rešenja o neplaćenom porezu na zarade počela su u decembru da pristužu i pomorcima i lađarima u Srbiji, svima koji su imali devizne doznake, odnosno uplate iz inostranstva, od 2017. godine.

Šifre delatnosti i dalje ne postoje za pomorce, mnogi od njih pojedinačno su u prošlosti odlazili u filijale PIO i niko nije dobio mogućnost da se osigura kao pomorac, kaže Branislav Vajda predsednik Sindikata pomoraca i lađara Srbije, i dodaje da nikada ni jedna institucija nije obavestila niti jednog pomorca o obavezi za plaćanje poreza i doprinosa.

Model oporezivanja koji se trenutno primenjuje u Srbiji za pomorce, ne može, kako kaže, da bude prihvaćen iz velikog broja razloga. Model zakona po kojem je urađena poreska kalkulacija je onaj napravljen za frilensere, a pomorci, ističe Vajda, nisu frilenseri.

Pored indivdualnih žalbi u kojima zahtevaju da rešenja o porezu budu poništena, pomorci i lađari pokrenuli su i inicijativu sa predlozima rešenja za ove probleme koju će predati do početka februara, a nakon toga bi trebalo da otpočnu razgovore i dogovore sa Ministarstvom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.