Naknada za rehabilitovana lica 43.000 dinara u 2024.

VIDEO K9: Mesečna naknada u 2024. za rehabilitovana lica iznosi 43.004 dinara, saopštio je PIO fond.

0
34

Mesečna novčana naknada za lica rehabilitovana po Zakonu o rehabilitaciji za 2024. godinu iznosi 43.004 dinara, saopštio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Ovim zakonom se uređuje rehabilitacija i pravne posledice rehabilitacije lica koja su iz političkih, verskih, nacionalnih ili ideoloških razloga lišena života, slobode ili drugih prava.

Iz Fonda PIO dodaju da rehabilitovano lice, po zakonu, ima pravo na poseban staž, koji mu se računa u dvostrukom trajanju za vrema lišenja slobode, kao i prava na mesečnu novčanu naknadu. Istovremeno, rehabilitivanom licu priznaje se vreme nezaposlenosti po prestanku lišenja slobode kao poseban penzijski staž u efektivnom trajanju, a najduže do dve godine, ako je nezaposlenost nastupila zbog povrede prava i sloboda u smislu ovog Zakona.

U saopštenju PIO fonda se ističe da je uslov za ostvarivanje prava na mesečnu novčanu naknadu to da rehabilitovano lice ima najmanje osam godina posebno priznatog penzijskog staža priznatog po Zakonu o rehabilitaciji.

Naglašava se i da posebno priznat penzijski staž nije isto što i staž po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju pa se ne registruje u matičnoj evidenciji i ne uzima za ostvarivanje prava na penziju, odnosno za ponovno određivanje visine penzije, već predstavlja samo osnov za ostvarivanje prava na mesečnu novčanu naknadu. Ova naknada za 2023. godinu iznosila je 37.467 dinara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.