Naknada za odvodnjavanje, plaćanje prve rate do 15. februara

VIDEO K9: 15. februar je poslednji dan za uplatu prve rate za odvodnjavanje koju obveznici plaćaju na osnovu rešenja iz prošle godine.

0
64

Prvu od četiri ovogodišnje rate za odvodnjavanje građani bi trebali da uplate do 15. februara. Iznos naknade je isti kao i prošle godine i plaća se akontativno na osnovu rešenja iz 2019. godine, bez obzira da li su rešenja dostavljena obveznicima do navedenog datuma.

Ovu naknadu, kažu u Vodama Vojvodine, plaćaju vlasnici ili korisnici poljoprivrednog, građevinskog ili šumskog zemljišta.

“Sredstva ubrana po osnovu naknade za odvodnjavanje slivaju se u budžetski fond za vode, dakle u budžetski prihod i ona se namenski koriste za održavanje vodoprivrednih objekata i sistema”, rekao je Ljubiša Etinski, zamenik direktora JVP Vode Vojvodine.

Reč je o zakonskoj obavezi zbog čega je, pojasnio je zamenik generalnog direktora Voda Vojvodine, nemoguće u pojedinačnim slučajevima smanjivati visinu naknade.

“Mislim da naknada, odnosno siguran sam, nije velika. Ona je od prošle godine vrlo transparentna i obračunava se prema kulturi i klasi zemljišta i jednaka je na celoj teritoriji Vojvodine, kako u Kovinu, tako u Subotici, tako u Somboru, Novom Sadu ili Mitrovici”, kazao je Etinski.

Visina naknade za odvodnjavanje iznosi u proseku 10 evra ili oko 1.200 dinara po hektaru i ove godine je veća za oko 0,01% zbog zakonskog usaglašavanja sa cenama na malo. Na osnovu urađenih analiza, dodao je Etinski, utvrđeno je da je ova naknada isplativa korisnicima.

“Utvrđeno je da, recimo, benefit postojanja i funkcionisanja našeg hidrosistema svakom vlasniku zemljišta donosi otprilike 4.500 do čak 6.000 dinara godišnje, samo iz razloga što sistem postoji, održava se u funkcionalnom stanju i obavlja svoju funkciju”, naveo je Etinski.

Sankcija za neblagovremeno plaćanje je obračunata kamata na neplaćeni dug u visini od oko 12%, napomenuo je Etinski koji je apelovao na svest građana Vojvodine da redovno izmiriju ovu obavezu kako bi ostao funkcionalan sistem koji treba održavati tokom cele godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.