Najznačajnije pčelinje paše u Vojvodini

VIDEO K9: Pčelarstvo na našim prostorima može da prosperira zahvaljujući najznačajnijim pašama u pokrajini, suncokretovoj, lipovoj i paši uljane repice, kažu u Savezu pčelarskih organizacija Vojvodine. Ipak, čuvenu lipovu pašu na Fruškoj Gori i dalje prate brojni problemi.

0
17

Pored toga što je najvažnija uljarica, suncokret je i jedna od najvažnijih medonosnih biljaka. U Vojvodini je u suncokretovim poljima najznačajnija pčelinja paša, a u celoj Srbiji posle bagremove, najmedonosnija.

Druga pčelinja paša po kojoj je Vojvodina specijalno poznata jeste Fruška Gora i lipov med, a upravo nju prate i problemi, kaže Saša Čolak, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine.

On navodi da lipa ponekad i nije izdašna, pa troškovi transporta, seobe, pronalaženja mesta, obilaska i vraćanja sa paše znaju biti dosta veliki.  

Pored suncokretove i lipove paše, za Vojvodinu je važna i pčelinja paša na uljanoj repici, a kako je Čolak rekao, zahvaljujući njima Vojvodina može da prosperira kada je u pitanju pčelarstvo.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.