Najmlađi najugroženiji u saobraćaju

VIDEO K9: U uzrastu kada se osamostaljuju kao pešaci bez pratnje odraslih, deca predstavljaju najugroženije učesnike u saobraćaju. Kako bi se smanjio broj stradalih mališana, osnovne škole, u saradnji sa Savetom za koordinaciju poslova bezbednosti i saobraćaja na teritoriji Novog Sada, organizuju edukacije đaka o bezbednom učešću u saobraćaju.

0
371

Đaci prvih i drugih razreda još uvek nemaju veštine i sposobnosti za bezbedno ponašanje u saobraćaju, stoga im je obuka na ovu temu neophodna.

Kroz edukativno-kreativne radionice na saobraćajnom poligonu, učenici osnovne škole Jožef Atila učili su o izazovima koji ih očekuju na putu od kuće do škole i kako da se bezbedno kreću u saobraćaju.

“S razlogom su prvi i drugi razred. Prvo ćemo edukovati tu decu zato što prema poslednjim istraživanjima smo saznali da uglavnom deca od trećeg razreda stradaju u saobraćaju. Što je to razlog? Najviše zbog toga što od 9 godina kreću sami u školu. Znači treba ih edukovati u prvom i drugom razredu, sa 7-8 godina, da kad kreću sami u školu sa 9 godina, krenu bezbedno”, rekao je Đorđe Basarić, načelnik Gradske uprave za saobraćaj i puteve.

Na posebno pripremljenom saobraćajnom poligonu, upotpunjenom saobraćajnim znacima i semaforima, stručni predavači predočili su đacima osnovne situacije u kojima se mogu naći kao učesnici u saobraćaju.

“Dosta toga oni već znaju, učili su još od vrtića, pa u mlađim razredima, u prvom razredu sa učiteljicama. Ono što je jako bitno je da stalno ponavljamo to i imaju ovde jedinstvenu priliku, da prođu u simuliranim uslovima, koji simuliraju realne saobraćajne uslove, kao kad nekoga hoćete da naučite da pliva, morate ga odvesti i ubaciti u bazen, nije dovoljno da mu na suvom pričate o tehnikama i tome, tako je nama jako bitno da ih izvedemo, teško je i komplikovano u realnom saobraćaju, a iz tog razloga nam je lako što imamo ove poligone, da sve ono što oni u teoriji znaju kako treba, da vidimo da li se zaista tako i ponašaju”, navela je Marijana Jovanović iz Centra za promociju bezbednosti u saobraćaju.

Tokom februara učitelji i nastavnici prošli su seminar na temu saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja dece, a sada je red na đake. Obuka će biti nastavljena i u drugim osnovnim školama.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.