Najgora hrana za bebe koju treba izbegavati

Obroci koji su napravljeni za bebe moraju biti zdravi i prikladni. Pojedina hrana za bebe u osnovi je potpuno bezvredna i nezdrava.

0
5

To je obično hrana bogata kalorijama, šećerom ili solju i siromašna hranjivim sastojcima. Ovaj prehrambeni deficit može čak ometati njihov razvoj, prenosi Klix.ba.

Zbog toga je važno znati koja je hrana najbolja za bebe, a koju treba izbegavati, uključujući nezgodnu hranu i potencijalne opasnosti od gušenja.

Tvrda, lepljiva,  krupna i okrugla hrana nije sigurna za malu decu, jer se njome lako mogu gušiti. Zato nemojte svojoj bebi davati viršle, kobasice, velike komade mesa ili sira, celo grožđe, kokice, krupno sirovo povrće i cele orašaste plodove i semenke.

Prema istraživanju o prehrambenim navikama dojenčadi i mališana, nekim bebama svakodnevno se daju sokovi. Isto istraživanje pokazalo je da je do 24. meseca više od 10 odsto mališana pilo gazirana pića svaki dan.

Prema mišljenju stručnjaka, gazirana pića ne sadrže apsolutno nikakve hranjive sastojke, a konzumiranje takvih pića znači da bebe jedu i piju manje hranjive hrane koja je njihovom telu zaista potrebna. Takođe, ova vrsta pića sadrži mnogo šećera, što može uzrokovati karijese i druge probleme sa zdravljem.

Još jedno veliko istraživanje sprovedeno u SAD-u pokazalo je da oko 14 odsto devetomesečne dece jede pomfrit barem jednom nedeljno. Ta brojka se povećava do više od 40 odsto do 12. meseca života, što čini pomfrit odnosno pržene krompire među glavnim povrćem koje konzumiraju mališani i označava početak nezdravih navika.

Važno je smanjiti količinu brze hrane na meniju bebe, jer je puna masti, šećera, soli i kalorija, a ima malo zdravih hranjivih sastojaka. Zdrav desert prilagođen deci je, na primer, pečena, pasirana jabuka s malo cimeta. Prirodno je slatka i ima dobra vlakna, vitamine i ukusnu, glatku teksturu.

Korišćenje soka za zaslađivanje hrane za bebe takođe nije dobra ideja. Šećeri u soku mogu ubrzati varenje hrane, ometajući sposobnost tela da apsorbuje hranjive sastojke.

Najbolje pripremljena dečja hrana ima malo sastojaka, bez dodate soli, šećera ili modifikovanog skroba. Zbog toga se preporučuje da upravo takvu hranu birate za svoje mališane.

(Klix.ba)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.