Najčešće gore odžaci i kontejneri

VIDEO K9: Zapaljeni odžaci i kontejneri, kažu vatrogasci, u poslednjih mesec dana su najčešći uzroci intervencija u našem gradu.

0
452

Povećan je broj požara u zimskom periodu, odnosno, tokom grejne sezone, a njihov najčešći uzrok su dimnjaci koje sugrađani ne očiste na vreme.

“Najviše požara sad, u poslednjih mesec dana, što se tiče stambenih objekata, bilo je na dimnjacima. Dimnjak se zapali isključivo zato što je neočišćen, što unutra ima čađi i stranih sadržaja i, eventualno, ako je prilikom građenja dimnjaka uzidana greda i to se dešava, ali je ređi slučaj”, rekla je Ljubica Krnjaić, predsednica Vatrogasnog saveza Vojvodine.

Do požara mogu dovesti i razne vrste mobilnih grejalica koje ostavljenih u blizini zapaljivih materijala, upozorila je Krnjaić i dodala da zbog neugašenog žara iz peći na čvrsto gorivo zimi često gore kontejneri u gradovima i dvorišne zgrade u selima.

“Savetujemo da prilikom izbacivanja pepela vode računa da se taj pepeo i eventualni žar koji upadne u tu posudu sa pepelom, da to ne istresaju u plastične kante i da obavezno sačekaju da se taj žar i pepeo ohladi, da to stavljaju u metalne kante i da ne rasipaju napolju da ne bi mogao vetar da odnese na seno ili na neku od tih stočnih hrana koje se najlakše tim zapale”, kazala je Krnjaić.

Bliže se božićni i novogodišnji praznici, kada je, uprkos raznoraznim zabranama, korišćenje petardi i pirotehnike nezaobilazni deo proslave na našim prostorima.

“Dosta požara izazovu petardama, tako što bace nekome na tendu, ispod automobila, ima dosta slučajeva povreda, tako da dragi roditelji, čike, tete, nemojte deci darovati onim napravama koje su za njih vrlo opasne”, navela je Krnjaić.

Kako bi izbegli povrede i požare, Krnjaić je upozorila građane koji se ipak odluče za ovu vrstu zabave, da obrate pažnju na to gde bacaju petarde i da ih nikako ne daju daci.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.