NAJAVLJEN NESTANAK LEKOVA U “GALENICI”

802

Kompaniji “Galenika” preti nestanak 38 lekova ukoliko joj država ne pomogne, koji će nestati sa rafova već sledećeg meseca.

U “Galenici” strahuju da će  nestašica biti sve veća i da bi mogla da nestanu 172 leka. Račun fabrike lekova, koja za poreze duguje oko 200 miliona dinara, blokiran je 27. septembra, piše “Radio 021”.

– Obim proizvodnje je ovog meseca čak 80 odsto manji od planiranog. Ako nam država ne pomogne, u novembru će biti još manji, navodi izvor Novosti iz “Galenike”.

U Apotekarskoj ustanovi Beograd navode da nema samo “tivorala” za regulaciju rada štitne žlezde i “damatona” za terapiju perifernih vaskularnih oboljenja.

U Ministarstvu zdravlja kažu da prate situaciju i da nije bilo novih prijava nestašice lekova ove kompanije. O trošku zdravstvenog osiguranja izdaje se 128 lekova iz “Galenike”. “

U farmaceutskoj industriji postoje procedure i sirovine ne mogu da se nabave preko noći”, objašnjava sagovornik lista:

– Ove godine planiran je obim proizvodnje od 80 miliona evra, ali će biti manji. Verujemo da država neće dozvoliti da propadnemo.

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje svesni su da bi duža blokada računa “Galenike” mogla da ugrozi snabdevanje.

-Kupićemo sve što “Galenika” proizvede. Ali mi jedino možemo da obećamo da će se kupovati lekovi tog proizvođača”, izjavio je direktor RFZO Momčilo Babić.

U “Galenici” kažu da sledećeg meseca preti nestašica “deksazon” injekcija, “flunirin” kapsula, “heparin” injekcija, “OHB12” injekcija, “tivoral” tableta za regulaciju rada štitne žlezde, “orvažila” za infuziju, “lometazida” za izbacivanje tečnosti, kao kardiološke terapije koja se masovno koristi: “propranolola”, “pronizona”, “prilazida”…

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.