Nagrađene najčistije škole u Vojvodini

VIDEO K9: Pokret Gorana Vojvodine od 6. juna organizuje deo nagradenih izleta za najuspešnije vaspitno-obrazovne pokrajinske ustanove koje su učestvovale u programu "Za čistije i zelenije škole u Vojvodini".

178

Programom ,,Za čistije i zelenije škole u Vojvodini” je ove godine je zbog jubileja, 10 godina ovog programa, nagrađen je najveći broj ustanova do sada, ukupno 60 vaspitno-obrazovnih institucija sa područja čitave Vojvodine.

Nagradne izlete u zaštićenim područjima NP Fruška gora i Specijalnom rezevatu prirode “Koviljsko-Petrovaradinski rit”, uz obilazak Sremskih Karlovaca, organizuje Pokret gorana Vojvodine.

“Ovo je 10 godina programa ‘Za čistije i zelenije škole Vojvodine’, kojI je ove godine specifičan jer je dodeljen najveći broj nagrada i to u svim kategorijama, predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola i škola za decu sa smetnjama u razvoju. Ove nagrade realizovaćemo zaštićenim prirodnim dobrima. Po 23 učenika ili dece iz vrtića dolaze svakog dana u zaštićena dobra i uče o njihovim vrednostima. Danas imamo 4 ustanove i pred njima je lep dan koji će provesti na Dunavu u Koviljsko-Petrovaradinskom ritu i na Stražilovu koji je deo Nacionalnog parka Fruška gora”, rekla je Dušica Milenković ispred Pokreta gorana Vojvodine.

Škole koje su bile uključene u program, kako je navela, sprovodile su aktivnosti tokom cele godine – uređivale su školski enterijer i eksterijer, održavale dečije radionice, učestvovale na konkursima i takmičenjima u oblasti životne sredine i sprovodile brojne ekološke akcije, kao i sakupljanje otpada.

Važnosti razvijanja ekološke svesti kod dece, pored organizatora ovog programa, svesni su i prosvetni radnici koji su omogućili deci da na kreativan način učestvuju u programu.

“Naši učenici su se bavili recikliranjm. Pravili smo razne ekološke radionice, sadili smo cveće, imali smo ekološka predavanja za decu, a na kraju smo organizovali jednu završnu ekološku radionicu, gde su učenici od recikliranog materijala pravili umetničke slike, pravili su drvo od plasitčnih flaša. I to je sve propraćeno predstavnicima pokrajinskog sekretarijata koji su nam bili dragi gosti. Oni ih motivišu da učine svake godine nešto dobro za prirodu, samim tim više su u prirodi više se bave ekološkim aktivnostima, više se bave ekološkim aktivnostima, uče od nas i jedni od drugih koliko je važno sačuvati prirodu i koliko je važno očuvanje životne sredine za ceo živi svet”, istakla je Tamara Kijac iz OŠ J.J. Zmaj u Novom Kneževcu.

Deca iz nagrađenih škola imala su priliku da uživaju u vožnji brodićem po Dunavu, da upoznaju Stražilovo šetnjm do Planirarskog doma i do Brankovog groba, nakon čega su učestvovali u zanimljivim i edukativnim ekološkim radionicama i tom prilikom podelili svoja iskustva iz radionica koje su tokom godine pohađali. Najlepše im je ipak bilo druženje sa vršnjacima na obali Dunava.

Program ,,Za čistije i zelenije škole u Vojvodini” realizovan je zahvaljujući saradnji između pet pokrajinskih sekretarijata, a izlete u Sremskim Karlovcima, koji će biti održavani tokom čitavog juna organizuju stručni saradnici Pokreta gorana Vojvodine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.