Nagrađene najčistije škole u Vojvodini

VIDEO K9: Pokret Gorana Vojvodine od 6. juna organizuje deo nagradenih izleta za najuspešnije vaspitno-obrazovne pokrajinske ustanove koje su učestvovale u programu "Za čistije i zelenije škole u Vojvodini".

132

Programom ,,Za čistije i zelenije škole u Vojvodini” je ove godine je zbog jubileja, 10 godina ovog programa, nagrađen je najveći broj ustanova do sada, ukupno 60 vaspitno-obrazovnih institucija sa područja čitave Vojvodine.

Nagradne izlete u zaštićenim područjima NP Fruška gora i Specijalnom rezevatu prirode “Koviljsko-Petrovaradinski rit”, uz obilazak Sremskih Karlovaca, organizuje Pokret gorana Vojvodine.

“Ovo je 10 godina programa ‘Za čistije i zelenije škole Vojvodine’, kojI je ove godine specifičan jer je dodeljen najveći broj nagrada i to u svim kategorijama, predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola i škola za decu sa smetnjama u razvoju. Ove nagrade realizovaćemo zaštićenim prirodnim dobrima. Po 23 učenika ili dece iz vrtića dolaze svakog dana u zaštićena dobra i uče o njihovim vrednostima. Danas imamo 4 ustanove i pred njima je lep dan koji će provesti na Dunavu u Koviljsko-Petrovaradinskom ritu i na Stražilovu koji je deo Nacionalnog parka Fruška gora”, rekla je Dušica Milenković ispred Pokreta gorana Vojvodine.

Škole koje su bile uključene u program, kako je navela, sprovodile su aktivnosti tokom cele godine – uređivale su školski enterijer i eksterijer, održavale dečije radionice, učestvovale na konkursima i takmičenjima u oblasti životne sredine i sprovodile brojne ekološke akcije, kao i sakupljanje otpada.

Važnosti razvijanja ekološke svesti kod dece, pored organizatora ovog programa, svesni su i prosvetni radnici koji su omogućili deci da na kreativan način učestvuju u programu.

“Naši učenici su se bavili recikliranjm. Pravili smo razne ekološke radionice, sadili smo cveće, imali smo ekološka predavanja za decu, a na kraju smo organizovali jednu završnu ekološku radionicu, gde su učenici od recikliranog materijala pravili umetničke slike, pravili su drvo od plasitčnih flaša. I to je sve propraćeno predstavnicima pokrajinskog sekretarijata koji su nam bili dragi gosti. Oni ih motivišu da učine svake godine nešto dobro za prirodu, samim tim više su u prirodi više se bave ekološkim aktivnostima, više se bave ekološkim aktivnostima, uče od nas i jedni od drugih koliko je važno sačuvati prirodu i koliko je važno očuvanje životne sredine za ceo živi svet”, istakla je Tamara Kijac iz OŠ J.J. Zmaj u Novom Kneževcu.

Deca iz nagrađenih škola imala su priliku da uživaju u vožnji brodićem po Dunavu, da upoznaju Stražilovo šetnjm do Planirarskog doma i do Brankovog groba, nakon čega su učestvovali u zanimljivim i edukativnim ekološkim radionicama i tom prilikom podelili svoja iskustva iz radionica koje su tokom godine pohađali. Najlepše im je ipak bilo druženje sa vršnjacima na obali Dunava.

Program ,,Za čistije i zelenije škole u Vojvodini” realizovan je zahvaljujući saradnji između pet pokrajinskih sekretarijata, a izlete u Sremskim Karlovcima, koji će biti održavani tokom čitavog juna organizuju stručni saradnici Pokreta gorana Vojvodine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.