Nagrađene najbolje škole u projektu “Energija svuda oko nas”

VIDEO K9: Učenici OŠ "Dr Jovan Cvijić" iz Zrenjanina i Srednje tehničke škole "Mihajlo Pupin" iz Kule podelili su ove godine prvu nagradu za sprovođenje projekta "Energija svuda oko nas". Nagrade su školama učesnicama u projetu dodeljene danas u holu Pokrajinske vlade.

373

Projekat “Energija svuda oko nas” koji kod mladih afirmiše racionalno korišćenje energije, obnovljivih izvora energije, ekologije i upravljanja otpadom realizuje se svake godine, od školske 2009/2010. u vojvođanskim osnovnim i srednjim školama.

“Mi znamo da je ne samo evropski problem, nego i planetarni, energija i prelaženje na obnovljive izvore energije. Velike sile se dogovoraju i, verovatno ste čuli koliko puta u toku godine, da li u Parizu ili nekim drugim destinacijama, da se razmatra ovaj planetarni problem, a mi dajemo na ovaj način jedan skroman doprinos. Jer ko može najpre da prihvati problem energije i njegove eksplatacije – pa najpre mogu deca kroz obrazovanje”, rekao je prof. dr Slobodan Popov, organizator projekta.

Učenici su kroz ovaj projekat mogli da se izraze maketama, literarnim radovima i multimedijalnim prezentacijama, a kroz selekciju je prošlo preko 1000 radova.

“Podržali smo ovu manifestaciju pre svega zato što energija koja je neophodna za život svih nas je nešto što svi znamo i svima je potrebno, međutim energija koju pokreće tehnološki fakultet je energija znanja i iz tih razloga smo podržali ovu manifestaciju kako bi mladi još više motivisali da ulažu u sebe u svoje znanje i naravno da kroz ovakve manifestacije povećavaju svest svih nas o važnosti energije koja je svuda oko nas”, navela je prof dr Biljana Pajin, dekanica Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu.

Obrazovne ustanove, kako je istaknuto na skupu, imaju veliku ulogu u edukaciji učenika u najnižim razredima.

“Drago mi je da smo počeli da gradimo svest kod učenika u nižim razredima tako i do naših građana, da vam kažem, jer je ta energija vrlo skupa i glavni pravci nekog razvoja tehničkog i tehnološkog su vezani za energiju, ja u ovom trenutku mislim na toplotnu energiju, jer su hladni dani, rekli su nam meterolozi da će ova zima proći bez snega, ali evo minusi su vrlo veliki i onda je dobro inkomponovana i ukorporirano da u ovim danima baš razgovaramo o toj energiji”, kazao je Milan Kovačević, zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje.

Realizator projekta je Centar za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike, gde očekuju da će ovaj projekat biti nastavljen i narednih godina, sve u cilju podizanja svesti kod mladih ljudi o obnovljivim izvorima energije, a time i očuvanju sredine u kojoj žive.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.