Nagrade za bolju komunikaciju grada i građana

VIDEO K9: Autori pet najboljih ideja za unapređenje efikasnosti javnih servisa na bazi otvorenih podataka putem mobilnih aplikacija u oblastima ekologije, kulture, turizma i saobraćaja, dobitnici su nagrada od strane Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj grada.

0
404

“U pitanju je projekat Welive ili novi koncept javne uprave koji je zasnovan na mobilnim servisima u kojima učestvuju građani. U prevodu to znači da su naši sugrađani imali priliku da u jednom periodu kroz jednu aplikaciju, portal, mogli da iznesu svoje ideje iz četiri oblasti iz kojih trentuno imamo otvorene podatke, a to su oni podaci koji su dostupni javnosti i koje kasnije na osnovu tih ideja programeri i dizajneri koji će kasnije učestvovati u realizaciji ovog projekta moći da prave aplikacije na osnovu tih ideja”, rekao je Goran Sečujski iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

Pored grada, u projektu je učestvovalo i JKP Informatika, a osnovna ideja projekta je bila da se javni sektor otvori za predloge i ideje svojih sugrađana, kao i da se poboljša komunikacija između građana i javne uprave, rekao je Sečujski.

Na Javni oglas putem ”WeLive” platforme bilo je prijavlјeno petnaest ideja, a nagrađene su sledeće ideje: ”Kultura u gradu”, ”Moja mesna zajednica”, ”Street Art Novi Sad”, ”Grad Novi Sad mesečno baci 100000 evra u plastici” i ”Javne česme i bunari na kojima je voda za piće bezbedna”. Mobilne telefone najnovije generacije dobili su Snežana Bogdanović, Dušan Tatić, Milivoj Kostić, Nemanja Radić i Sanja Bjelović.

“Ja se sam bavim umetnošću koja se podvodi pod Street art, odnosno uličnu, urbanu umetnost i to ne znači samo murali i grafiti, i to je danas izuzetno popularno u svetu. Meni je zaškripalo šta bi moglo da se ponudi kao aplikacija. Novi Sad nema na jednom mestu popis ili prezentaciju šta postoji u gradu od umetničkih umeća, bilo da su u pitanju murali ili neke nove forme. Na primer danas postoji u svetu da pletivima uradi neki objekat u vodi ili nalepnice na određene objekte i tako dalje”, rekao je Milivoj Kostić, akademski slikar.

 

“Ja sam konkurisala sa idejom Kultura u gradu u smislu da se napravi apliakcija u kojoj bi bile objedinjene sve informacije o kulturnim dešavanjima u gradu za određeni datum ili određeni dan ili vreme da vi možete na jednom mestu pogledati šta nudi i Sinagoga i Pozorište i Pozorište mladih i bioskopi i Matica srpska, a ne da morate pojedinačno da tražite po sajtovima informacije o tim dešavanjima”, navela je Snežana Bogdanović, vaspitačica.

 

“Ideja je bila da se plastika, odnosno nekih 100 do 150 000 evra bačene pllastike na mesečnom nivou iskoristi i reciklira kroz same korisnike te plastike. Uglavnom svaki stan i kuća u Novom Sadu kupuje vodu, jer voda nije baš sjajna zbog kamenca tako da je ideja da se ta plastika koja se inače baci reciklira i da se taj novac dalje ulaže u samu zgradu odnosno održavanje zgrade ili se tom pojedincu vrati novac kroz tu plastiku”, kazao je Nemanja Radić, menadžer ljudskih resursa.

Konkurs koji je bio otvoren od 13. do 31. marta 2017. godine, realizovala je Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj Grada Novog Sada, a u okviru programa ”Horizont 2020”. Pored nagrade na Konkursu za izbor najbolјe ideje, svih pet nagrađenih ideja biće implemetirano u mobilne aplikacije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.