Nagrada za mlade pijaniste nosiće ime po dečaku Andriji Čikiću, ubijenom u “Ribnikaru”

Nagrada za mlade pijaniste odnosno mlade kompozitore poneće ime po dečaku Andriji Čikiću, stradalom u tragediji u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

0
49

To su danas odlučili ministarka kulture Maja Gojković, upravnik Zadužbine Ilije M. Kolarca Aleksandar Peković i predsednik Upravnog odbora ove ustanove Rade Vojnović. 

Na sastanku je dogovoreno da Zadužbina u saradnji s Ministarstvom kulture realizuje ovu plemenitu ideju, što je podržao i Upravni odbor ove ustanove.

O daljim koracima sprovođenja konkursa koji će uslediti, javnost će obavestiti upravnik Zadužbine Ilije M. Kolarca.

Andrija Čikić, rođen je 5. marta 2009. godine u Beogradu. Interesovanje za muziku pokazivao je od najranijeg detinjstva, a klavir svirao od šeste godine.

Dobitnik je više prvih nagrada na nacionalnim i međunarodnim muzičkim takmičenjima kao i dobitnik specijalne nagrade za izvođenje kompozicije “Burgmuller Etude D-dur” 2019. godine. Bio je član nacionalnog žirija koji je ocenjivao izvođače na Dečkoj pesmi Evrovizije održanoj u novembru 2020. godine. 

Uspesi dečaka virtuoza, za većinu ljudi bili su nepoznanica, ali su nakon masovnog ubistva u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, na internetu postali viralni Andrijini snimci klavirskih izvođenja nastali u vreme njegovog učešća u mađarskom televizijskom šou programu “Virtuozi” gde je na audiciji izabran među trideset najboljih predstavnika naše zemlje. 

Video je došao i do Smederevca Alekse Ilića, koji je bio toliko dirnut, da je na platformi “Kreni-promeni” pokrenuo peticiju da nagrada na republičkom takmičenju mladih pijanista dobije ime po Andriji Čikiću, a njegova inicijativa dobila je veliki odjek i prikupila više od 49.500 potpisa.

(Tanjug)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.