Nagrada srpskim ornitolozima

VIDEO K9: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije odnedavno je ponosni dobitnik nagrade Majan - Marsh iz Londona za 2018. Ova nagrada se dodeljuje jednom godišnje pojedincima i organizacijama koje daju izvanredan doprinos u područjima gde se prepliću ljudski sukobi i zaštita prirode.

475

Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije sredinom ovog mesecau Londonu dodeljena je nagrada Marjan-Marsh za 2018. godinu za dugogodišnji rad na zaštiti ptica i sprečavanju krivolova na ovim prostorima.

Ceremonija je održana u sedištu Univerziteta King’s College gde je ispred laureata naš stručnjak Milan Ružić održao predavanje na temu ilegalnog stradanja ptica u Srbiji i na Balkanu.

“Ovaj laureat je poseban zato što smo mi prva organizacija koja je sa prostora Evrope dobila ovakvu nagradu. Nama je vrlo drago zato što to dolazi iz pera ljudi koji imaju veliko iskustvo u tome što rade. Oni su uspeli da procene naš rad kroz ono što su videli u medijima i kroz ono što su videli u Srbiji, jer su njihovi predstavnici dolazili u Srbiju, a i kroz film Ravnica bez ptica koji smo mi uradili pre dve tri godine”, rekao je Ružić za Kanal 9.

Godišnje u Srbiji u nezakonitom lovu strada između 125 i 175 hiljada jedinki različitih vrsta ptica, istakao je Ružić. Najdrastičniji je krivolov tokom kojeg biva ubijeno više od 50 hiljada prepelica, kao i na desetine hiljada pataka i gusaka u zimskom periodu. Da li je uopšte moguće izboriti se sa krivolovom?

“Vrlo je teško, deluje je nam da još uvek nisu dobro uvezane državne službe. Policija ima malo više interesa da rešava problem, ali onda zataji tužilaštvo, pa ako tužilaštvo uradi deo svog posla onda zataji sudstvo. Mislim da se sada tek nalazimo na početku rešavanja problema. Sada je zaista jasno da postoji dubok ukorenjen problem i neka mora ozbiljno da se prihvati da ga rešava”, naveo je Ružić.

Zakonska regulativa u Srbiji dobro reguliše ovu oblast, ali je sprovođenje zakona i kažnjavanja počinioca problematično i zbog nedostatka dovoljnog broja nadležnih inspektora.

“Ogroman je problem što postoji veliki manjak inspektora za životnu sredinu i za lovstvo i šumarstvo. Koji neću da kažem ne znaju svoj deo posla, ali nekad i nisu u mogućnosti da ga rade. Neki od njih su u sukobu interesa. Ono što nam je najžalije jeste što lovočuvarska služba koja bi ovo vrlo efikasno mogla da rešava nije dovoljno nezavisna i kadra sama da to radi. Iz razloga što su lovočuvari zaposleni upravo od lovačkih udruženja koje bi trebalo oni da kontrolišu”, istakao je Ružić.

U obrazloženju nagrade koju su dobili u Londonu stoji da im je dodeljena za neumorne napore da se zaustavi krivolov i stradanja ptica u Srbiji i na Balkanu, zbog čega su bili suočeni sa nizom opasnosti, uključujući fizičke i verbalne napade, kao i pretnje smrću, uz opstrukciju i lošu saradnju nadležnih institucija.

Ovo značajno međunarodno priznanje, kako navode u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica, za njih je samo podstrek za dalji rad i pred njima je dug put prepun izazova na zaštiti ptica u našoj zemlji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.