Nagrada “Sava Šumanović” uručena Caji Radojčiću

VIDEO K9: Prestižna nagrada za likovnu umetnost "Sava Šumanović" uručena je danas akademskom vajaru iz Beograda Slavoljubu Caji Radojčiću.

0
316

Slavoljub Caja Radojčić, akademski vajar iz Beograda, koji je u srpskoj umetnosti prisutan više od pola veka, dobitnik je ovogodišnje Nagrade za likovnu umetnost Sava Šumanović.

Ova prestižna nagrada ustanovljena je sa ciljem da afirmiše i ukaže na značaj dela Save Šumanovića, a istovremeno teži da podsticajno doprinese razvoju umetničkih ideja na srpskoj umetničkoj sceni.

21. po redu Nagrada Sava Šumanović Radojčiću je svečano uručena na Izložbi umetnosti ArtExpo koja je do 11. marta otvorena na Novosadskom sajmu.

“Jako sam se obradovao za ovu nagradu pošto nosi ime značajnog našeg slikara tragično i prerano preminulog, mogao je još da slika, ali to što je napravio je zaista čudesno njegov pijani brod i pejzaži podsećaju pod snegom u Šidu to je nešto što je vrhunac naše umetnosti”, rekao je Radojčić.

Obrazlažući odluku žirija, predsednik Sava Stepanov naveo je da kod Radojčića nema anegdote, nego je sve orjentisano na to da osnovne skulptorske vrednosti dođu do izražaja, kroz izražen kritički stav prema društvu u kojem živimo.

Direktan povod da ovogodišnja Nagrada Sava Šumanović bude dodeljena upravo Radojčiću bila je njegova redukovana retrospektivna izložba naslovljena “O herojima i antiherojima”.

“Radi se o umetniku koji je od šezdesetih godina na našoj umetničkoj sceni i koji je u kontinuitetu prisutan u prvim redovima naše umetnosti. Caja Radojčić ima jedan specifičan skulptorski izraz. Kod njega je sve zasnovano na osnovnim postulatima skulpture na bavljenju materijalom, masom, prostorom, ali i iz toga proizilazi njegov odnos prema svetu”, naveo je Stepanov.

Vajar Slavoljub Caja Radojčić je stvaralački rad započeo 1967. godine, neposredno posle diplomiranja na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Tada se, kao mladi vajar u doba modernizma, izdvajao osobenim shvatanjem figure uz izražen doživljaj stvarnosti.

Nagrada za likovnu umetnost ,,Sava Šumanović” ustanovljena je 1999. godine od strane Art expo-a Novosadskog sajma, Galerije ,,Bel Art” i Centra za vizuelnu kulturu ,,Zlatno oko” iz Novog Sada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.