Nacrt zakona o digitalnoj imovini

VIDEO K9: Ministarstvo finansija je na svojoj internet stranici objavilo Nacrt zakona o digitalnoj imovini i zatražilo komentare i predloge.

0
43

Nacrt zakona o digitalnoj imovini objavljen je na sajtu Ministarstvo finansija, a javnost je pozvana da dostavi predloge i komentare na Nacrt.

Usvajanje ovog zakona trebalo bi, prema rečima ministra Siniše Malog, da doprinese većoj mogućnosti poslovanja privrednika, a ministarstvo očekuje da će on doprineti pozicioniranju Srbije kao lidera u jugoistočnoj Evropi u digitalizaciji finansijskih tehnologija.

“Digitalna imovina” koja se naziva i “kripto-imovina” ili “virtuelna imovina”, u Nacrtu zakona je definisana kao “digitalni zapis vrednosti koji se može digitalno kupovati, prodavati, razmenjivati ili prenositi i koji se može koristiti kao sredstvo razmene ili u svrhu ulaganja”.

Najpoznatiji primer digitalne imovine u svetu je bitkoin, a najčešća tehnologija kojom se digitalna imovina stvara je blokčejn tehnologija.

Donošenjem novog zakona, privrednici će prema proceni Ministarstva imati na raspolaganju više inovativnih mogućnosti za razvoj svog poslovanja, kao što je “izdavanje investicionih tokena u cilju prikupljanja kapitala” ili pokretanja platformi za razmenu digitalne imovine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.