Nacionalni simpozijum o moždanom udaru

VIDEO K9: Trodnevni simpozijum o moždanom udaru počeo je danas u Novom Sadu u organizaciji Nacionalnog udruženja za moždani udar Srbije, NUMUS.

0
58

Svest o ozbiljnosti i posledicama moždanog udara je još uvek nedovoljna, ne samo kod običnog stanovništva, nego često i kod zdravstvenih radnika i saradnika koji nisu neposredno uključeni u zbrinjavanje ovih bolesnika, kažu u Nacionalnog udruženja za moždani udar Srbije, NUMUS, koje je, upravo u cilju podizanja svesti o moždanom udaru i unapređenju nivoa kvaliteta zbrinjavanja ovih pacijenata, organizovalo u Novom Sadu prvi Nacionalni simpozijum o moždanom udaru.

Moždanom udaru najveći značaj, od svog osnivanja, daje i Društvo neurologa Srbije, gde ističu da su dve trećine kapaciteta neuroloških službi u bolnicama i tercijarnim zdravstvenim ustanovama posvećene ovoj bolesti koja je i ranije bila jedna od glavnih temama na simpozijumima. NUMUS je jedna od sekcija Društva neurologa Srbije koje je aplikovalo da bude deo evropske porodice udruženja za moždani udar.

U ovoj oblasti, u odnosu na svetske domete, u Srbiji možda postoji nedostatak kadrova, ali ne kaska u pogledu stručnosti, znanja i medicinskih dostignuća, istakao je prof. dr Ranko Raičević, predsednik Društva neurologa Srbije.

Kako bi pacijentima sa moždanim udarom bila pružena najbolja moguća nega, neophodna je stalna saradnja neurologa sa lekarima drugih specijalnosti kao što su specijalisti urgentne medicine, radiolozi, anesteziolozi, vaskularni i neurohirurzi, kardiolozi, endokrinolozi i drugi internisti, infektolozi, fizijatri, psihijatri i drugi, zbog čega je, u duhu multidisciplinarnosti i otvoren prvi Nacionalni simpozijum o moždanom udaru.

Prvi dan simpozijuma posvećen je temema o zbrinjavanju pacijanata sa akutnim ishemijskim moždanim udarom, drugog dana biće reči o sekundarnoj prevenciji i nekim ređim uzrocima moždanog udara, a treći dan biće posvećen zbrinjavanju komplikacija moždanog udara koje su, kako je rečeno, vrlo česte kod ovih pacijenata.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.