Nacionalni dan borbe protiv karcinoma dojke: Rak dnevno ubije četiri žene

U našoj zemlji se danas obeležava Nacionalni dan borbe protiv karcinoma dojke. Statistike pokazuju da smo po obolevanju na sredini u Evropi, ali po smrtnosti od ove bolesti na drugom mestu.

0
324

U Srbiji, u proseku, svakodnevno od karcinoma dojke oboli 10 žena, a umru četiri. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, za godinu dana pojavi se novih 3.700 obolelih, ali i 1.650 smrtnih slučajeva.

Srbija je, prema ovim pokazateljima, u Evropi u sredini, ali, kada se uporede podaci o smrtnosti, odmah smo iza Makedonije, pod visokim rizikom umiranja od raka dojke u odnosu na druge žene u Evropi.

Na 100.000 žena od karcinoma dojke kod nas oboli 54,3, a umre 19,7. Čak u 13 okruga učestalost obolevanja je viša nego u ostatku zemlje. Tako žene u Pirotskom i Rasinskom okrugu gotovo dvostruko češće obolevaju od karcinoma dojke nego u drugim regionima, ali je recimo u Pčinjskom okrugu stopa obolevanja trostruko niža od prosečne u Srbiji i iznosi 16,4 na 100.000 žena. (Novosti)

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, u Centru za radiologiju Kliničkog centra Vojvodine, danas su organizovani mamografski pregledi bez zakazivanja i uputa.

Sve zainteresovane žene starije od 50 godina mogu da dođu na pregled od 13 do 19 časova.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.