Nacionalne manjine u bivšoj SFRJ

VIDEO K9: "EU integracije i pitanje nacionalnih manjina u Srbiji" je naziv projekta koji je pokrenuo Centar za regionalizaciju u okviru kojeg je planirano održavanje nekoliko okruglih stolova. Jedan od njih održan je danas u Novom Sadu na temu "Status i položaj nacionalnih manjina u državama nastalim raspadom SFRJ".

0
758

Zapadni Balkan kao izrazito multietnički prostor na kome su u poslednje dve decenije nastale samostalne države iz bivše multietničke Jugoslavije, predstavlja osetljivo područje na kome pitanje nacionalnih manjina predstavlja jedan od najznačajnijih faktora stabilnost, moglo se čuti na Konferenciji o statusu i položaju nacionalnih manjina u državama nastalim raspadom SFRJ.

“Današnji skup je posvećen temi prava nacionalnih manjina. Mi smo inače kao Centar za regionalizam 2000. godine imali u Kotoru skup na istu temu i sada je zanimljivo, posle 19 godina, da vidimo gde smo kada je reč o pravima manjina, pre svega novih manjina koje su nastale raspadom nekadašnje Jugoslavije”, rekao je Aleksandar Popov ispred Centra za regionalizam.

Odnosi među manjinama nastalim raspadom Jugoslavije, kako je istakao, mogu biti mostovi saradnje među državama bivše SFRJ, ali i kamen spoticanja. Značaj ovog dijaloga, kako je naveo Popov, jeste što su u njega uključeni, pored eksperata iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije, i predstavnici državnih organa, međunarodne zajednice, kao i predstavnici nacionalnih manjina.

“Nama je stalo da na današnjem skupu, gde su došli eksperti iz 6 država bivše Jugoslavije, da vidimo kakav je institucionalni okvir, zakonski okvir i kakva je stvarna situacija i da izvučemo određene zaključke koje će ići kao preporuke nadležnim organima ne samo naše zemlje, nego i drugih zemalja”, istakao je Popov.

Pitanje nacionalnih manjina u regionu danas je i više nego aktuelno, i zbog toga je važno, smatraju u Centru za regionalizam, da se o ovim temama razgovara i da im se nalaze moguća rešenja. Međusobna saradnja država bivše Jugoslavije, kako je rekao, osiguraće napredak u rešavanju pitanja nacionalnih manjina, a kao primer pozitivnog suživota različitih nacija izdvojena je upravo Vojvodina.

Akcioni plan koji je Srbija usvojila 2016. godine o pravima nacionalnih manjina, kako je istaknuto, sprovodi se uspešno, ali i su dalje neophodni napori na njegovom unapređivanju i sprovođenju u čitavoj zemlji.

“Vojvodina je, a isto tako i Srbija, izuzetan primer za rešavanje tih problema, status naših nacionalnih zajednica u Vojvodini napreduje i taj suživot je primer svakog od ovih zemalja koje su nastale raspadom SFRJ. Tu smo zato da sve to sagledamo, da objasnimo i kažemo šta treba menjati i na šta treba ukazati što se tiče ostvarenja prava nacionalnih manjina”, kazao je Mihalj Njilaš, potpredsednik Pokrajinske vlade.

Problem prava nacionalnih manjina, kako se moglo čuti na skupu, posebno je evidentan u Bosni i Hercegovini, ponajviše u odnosu prema pripadnicima jevrejskih i romskih zajednica na tom prostoru.

“Participacija ili inkluzija nacionalnih manjina, posebno onih na koje međunarodna zajednica obraća pažnju, nije takva kakva bi trebala da bude. Ali BiH je specifična i po kategoriji autohtonih nacionalnih manjina, koji ne pripadaju ni Srbima, ni Bošnjacima ni Hrvatima, imali su tu sreću da njihovi roditelji kada su planirali da ih dobiju nisu razmišljali o mešovitim brakovima i tako su se oni rodili isti kao i svi, hodaju, šetaju, čuju, ali to niko ne prepoznaje”, naveo je dr Zarije Seizović sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Na konferenciji je, između ostalog, bilo reči i o pitanjima standarda, zakonskih i institucionalnih okvira, ali i razmeni praksi o pravima nacionalnih manjina u nekim od država bivše SFRJ koje su članice Evropske Unije.

Tema skupa, kako je rečeno, izabrana je imajući u vidu činjenicu da je status manjina veoma važan činilac u demokratiji jednog društva, kao i pokazatelj društvenog napretka.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.