Nacionalna obnova sela

VIDEO K9: Manifestacija "Dani srpskog duhovnog preobraženja" održana u Despotovcu, u Pomoravskom okrugu, 19. avgusta bila je prilika za održavanje skupa na temu obnove i razvoja sela Srbije u okviru projekta "500 zadruga u 500 sela".

0
140

Ministarstvo za regionalni razvoj nastavilo je promociju zadrugarstva po selima Srbije. Manifestacija “Dani srpskog duhovnog preobraženja” održana u Despotovcu, bila je dobra prilika za održavanje skupa u okviru projekta”500 zadruga u 500 sela”.

Tom prilikom je istaknuto da 25 akademika Akademijskog odbora Srpske akademije nauka i umtnosti zajedno s profesorima univerziteta i Ministarstvom za regionalni razvoj godinama rade na preporodu i razvoju srpskih sela kako bi vratili veru seljaka u zadrugarstvo i doprineli ostanku mladih na selu.

“Da on čini osnovu, što je činio vekovima, srpskog naroda. I da, praktično, povratimo njegovu duhovnu i materijalnu, ja bih rekao, mesto, duhovno i materijalno mesto u društvu. Sa željom da sela budu puna, da mladi ostaju na selu, da se čuje plač dece na selu. Ja bih rekao i jutarnji lavež pasa”, rekao je u Despotovcu Dragan Škorić ispred Akademijskog odbora SANU.

U tom cilju je, kako je rečeno, zadatak Nacionalnog tima za obnovu i razvoj sela je da čini sve na udruživanju seljaka u zadruge.

“Despotovac, Manasija imaju izuzetno veliki značaj za Srbiju, za srpski nacionalni integritet. I biti ovde večeras je velika čast, pogotovo povodom ove, ja bih rekao izuzetno bitne manifestacije, Dani srpskog duhovnog preobraženja. To je tako pretenciozno, tako krupno. I tako nam je potrebno u Srbiji da ja ne znam šta da kažem. Upravo to preobraženje nam je nužno da shvatimo gde smo, da shvatimo šta su nam koreni, da zaboravimo na sadašnje deobe da bi sprečili seobe, pogotovo iz ovog dela Srbije i drugih delova Srbije”, naveo je Milan Krkobabić, ministar za regionalni razvoj.

Kroz projekat “500 zadruga u 500 sela” osnovano je 513 zadruga, a do kraja godine bi i Despotovac trebalo da dobije svoju prvu zadrugu u skladu sa projektom nacionalne obnove sela.

“Mi ćemo se truditi da budemo dobri domaćini kao što smo uvek bili. Mislim da imamo bogat program. Posebno mi je drago zbog Nacionalnog tima za obnovu i razvoj naših sela, jer su ovo najstručniji ljudi iz te oblasti koji će dati svoje stavove i mišljenja. Tako da će naši građani moći da čuju iz prve ruke informacije vezano za razvoj sela i neke potencijalne mogućnosti za investicije na polju poljoprivrede”, kazao je Nikola Nikolić, predsednik opštine Despotovac.

Nikolić je dodao da će opština Despotovac aktivno učestvovati u svim projektima vezanim za preporod sela koje država realizuje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.