Na Tucindan ništa ne iznositi iz kuće

VIDEO K9: Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Tucindan, dan kada se, prema tradiciji, priprema hrana za predstojeći Božić.

0
29

Najradosniji hrišćanski praznik Božić SPC i vernici slave 7, 8. i 9. januara. U božićne praznične dane računaju se, međutim i Badnji dan, koji se obeležava sutra, ali i današnji Tucindan, kada počinje priprema božićne hrane.

Na ovaj dan se tradicionalno priprema meso za božićnu pečenicu, prase ili jagnje, od koje, prema narodnom verovanju, zavise sreća i blagostanje kuće tokom cele godine. Od Tucindana počinje i spremanje kuće za Božić.

Domaćica priprema brašno za mešenje, posudu sa zrnevljem žita, menja slamu u gnezdima za živinu, pribavlja suve šljive, smokve, orahe, novčiće i bombone koje će na Badnje veče prosuti po slami rasutoj u kući a deca ih pokupiti pijučući.
Prema verovanju, ništa se ne daje niti iznosi iz kuće, jer će onda i preko cele godine stvari samo odlaziti iz tog domaćinstva.

S druge strane, trebalo bi vratiti sve dugove, da domaćin ne bi bio dužan do sledećeg Božića.
Na Tucindan, prema narodnom verovanju, decu ne valja tući, jer će, inače, cele godine biti nevaljala i bolešljiva.
Ovo je i dan svetog Nauma Ohridskog Čudotvorca, učenika i nastavljača dela Ćirila i Metodija, koji se za života proslavio isceliteljskim moćima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.