Na Trgu slobode izložba Mirka Ilića “Tolerancija”

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, a u okviru festivala "Novosadski Vinterfest'' otvorena je izložba plakata "Tolerancija" autora Mirka Ilića koja obuhvata 53 plakata dizajnera iz celog sveta. Reč je o putujućoj izložbi koja je do sada prikazana u brojnim gradovima Evrope i sveta.

0
284
Novi Sad 10.12.2017 - Povodom obeležavanja Međunarodnog dana lјudskih prava, a u okviru festivala "Novosadski Vinterfest'' biće otvorena izložba plakata "Tolerancija" autora Mirka Ilića koja obuhvata 53 plakata dizajnera iz celog sveta.Događaju će prisustvovati član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, ambasador SAD Kajl Skat, autor jednog od plakata dizajner Slavimir Stojanović i istoričarka umetnosti Jelena Banjac.

U svakom gradu u kojem je ”Tolerancija” predstavljena, jedan od najistaknutijih dizajnera iz te zemlje uzeo je učešće u izložbi.

Događaju na Trgu slobode u Novom Sadu između ostalih prisustvovali su član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, ambasador SAD Kajl Skat, autor jednog od plakata dizajner Slavimir Stojanović i istoričarka umetnosti Jelena Banjac.

“Uprkos tome što je reč o najboljim dizajnerima sveta, ipak je glavna karakteristika ove izložbe poruka koju šalje. Poruka je veoma jednostavna i ona glasi da svi ljudi imaju jednaka prava i da niko ne sme biti diskriminisan ni po jednom osnovu. Nažalost, svedoci smo kršenja osnovnih ljudskih prava u svim delovima sveta, pa je zato još veća važnost promocije humanističkih vrednosti u svakoj prilici, u svakodnevnom životu i ličnim primerom. Evropska prestonica kulture pravi je domaćin ovakvom događaju jer deli isti cilj, a to je maksimalna humanizacija društva i odnosa među ljudima”, istakao je Dalibor Rožić i zahvalio se Mirku Iliću što je inicirao ovu izložbu i animirao umetnike da se pridruže tako plemenitom cilju.

Afirmacijom univerzalnih ljudskih vrednosti, umetnici promovišu mir i toleranciju među ljudima. Mirko Ilić, autor projekta i jedan od najznačajnijih grafičkih dizajnera sa prostora bivše Jugoslavije, izneo je svoj stav o netoleranciji u društvu.

“Najčešći razlozi netolerancije su pripadanje ”pogrešnom” plemenu, ”pogrešna” boja kože, ”pogrešna” seksualna orijentacija, ”pogrešna” religija. Tri od ova četiri ”pogrešna” razloga prouzrokovana su rođenjem, a to je nešto za šta osoba zapravo nije odgovorna. Uz to, te tri ”pogrešne” stvari čine maksimalno 10 posto naših karakteristika, u ostalih 90 posto smo isti”, rekao je Ilić.

Izložba ”Tolerancija” je do sada predstavljena u Ljubljani, Mariboru, Cetinju, Sarajevu, Beogradu, Bredi (Holandija), Madridu (Španija), Sijetlu (SAD), u Menlo Parku u Kaliforniji (SAD), Izmiru (Turska), Santo Domingu (Dominikanska Republika) i Kharkivu (Ukrajina).

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.