Na tanjiru samo jaja A klase

VIDEO K9: Sutra na snagu stupa novi Pravilnik za proizvodnju i promet jaja koji bi trebao da usaglasi standarde u našoj zemlji sa pravilima u regionu koja su na snazi više od 10 godina.

0
366

Novi Pravilnik za proizvodnju i promet jaja, koji je donelo Ministarstvo poljoprivrede, bliže su propisani uslovi u pogledu kvaliteta jaja, za njihovu klasifikaciju, pakovanje, deklarisanje i dodatne zahteve za označavanje, kao i opšti i posebni uslovi za higijenu jaja.

Tako ćemo umesto dosadašnjih sedam klasa imati podelu na jaja A i B klase, s tim što će u prometu biti samo klasa A, dok će B klasa ići u industrijsku proizvodnju – u konditore ili kao hrana za životinje, pojasnila je za javni servis Tamara Bošković iz Uprave za veterinu.

Klasifikacija po veličini jajeta ostaje ista – od jaja S veličine ispod 53 grama do jaja XL veličine preko 73 grama.

Pravilnikom je utvrđeno i da se numerički klasifikuju jaja na osnovu ishrane koka, pa će oznaka 0 značiti organsko jaje, 1 jaje iz slobodnog uzgoja, 2 sa podnog uzgoja i 3 će predstavljati kavezna jaja.

Svako jaje će biti numerisano brojem – broj tipa hranjenja kokoške, broj objekta gde se jaje proizvodi, RS oznake za Srbiju i registracioni broj koji se dodeljuje u bazi podataka Uprave za veterinu.

Odredbe ovog pravilnika ne primenjuju se na jaja koja proizvođač malih količina direktno isporučuje krajnjem potrošaču jaja ili lokalnim maloprodajnim objektima, u skladu sa posebnim propisom.

Što se tiče jaja koja se prodaju na pijacama, ona po novom pravilniku nose naziv„neupakovana jaja“, moraju biti A klase, a moraju imati i istaknutu oznaku veličine, kao i numeričku oznaku načina ishrane koka.

Rok trajanja, i u prodavnicama i na pijacama, ne sme da bude duži od 28 dana od dana nošenja.

Novi pravilnik stupa na snagu od 14. februara, pre svega zbog proizvođača koji se bave izvozom i imaju uslove da odmah počnu sa obeležavanjem jaja, a ostali proizvođači imaće rok do 01. jula da svoje poslovanje usklade sa odredbama novog pravilnika.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.