Na sud umesto na letovanje

VIDEO K9: Ni ovo leto nije prošlo bez skandala vezanih za turističke agencije. Nakon što je jedna od njih u Novom Sadu prestala da radi zbog bankrota 5. avgusta, ojađeni sugrađani, koji su ostali i bez novca i bez letovanja, potražili su savete i u udruženjima za zaštitu prava potrošača, a neki su već podneli i krivične prijave.

0
106

Vest o prestanku sa radom zbog finansijskih problema turistička agencija objavila je u nedelju na svojoj Fejsbuk stranici, uz opasku da razumeju one koji su nezadovoljni, da su svakako imali najbolje namere, kao svih prethodnih 13 godina i najavu nekog dužeg roka rok za vraćanje sredstava.

Podaci sa sajta Narodne banke Srbije pokazuju da je račun ove agencije od petka u blokadi za iznos od 370.000 dinara.

Vlasnik agencije za portal N1 je rekao da nema šta da doda na ono što je već objavljeno, da su bankrotirali i morali da otkažu sve.

Reč je o agenciji sa sedištem u Novom Sadu koja je otvorena 2010. godine, a od aprila 2016. u APR-u je registrovana kao posrednik u prodaji turističkih putovanja i kao takva nije morala da ima licencu.

Posrednik u prodaji turističkih putovanja dužan je, po osnovu Pravilnika o bližim uslovima i načinu uplate sredstava od prodaje turističkog putovanja, da u roku od 48 sati od trenutka kada je primio novac od klijenta, da ta sredstav prenese na račun organizatora putovanja sa kojim ima ugovor, naveo je Radomir Ćirilović iz Udruženja za zaštitu prava potrošača Prosperitet, a takođe je dužan da svakodnevno skenira dokaz o uplati naplaćenih sredstava sa potpisom putnika kojim se potvrđuje prijem uplate.

Ćirilović navodi da je račun ove agencije bio u blokadi i 46 dana i 2021. godine, kada je Prosperitet takođe imao žalbe desetinak potrošača koji su zbog toga bili u problemu. Već tada su trebali da adekvatno reaguju nadležni organi, smatra Ćirilović, tako da možda ne bi došlo do sadašnje situacije u kojoj je, prema njihovim podacima, oko 50 građana u poslednjem trenutku ostalo i bez novca i bez uplaćenih aranžmana za letovanje.

Sada bi se, kako je rekao, moralo proveriti da li je agencija uopšte imala ugovore sa organizatorima, da li im je plaćala ili nije, jer će svi putnici koji nisu najavljeni organizatoru letovanja ili za čija putovanja agencija nema važeće ugovore, morati što pre da podnesu krivične prijave ukoliko žele da potražuju odštetu.

Pitanje je da li će i nakon eventualno dobijenog spora oštećeni građani moći da vrate svoj novac, ukoliko se na vlasniku agencije ne vodi imovina od koje bi mogli da se naplate.

Stoga je zadatak turističke inspekcije da redovno vrši provere poslovanja turističkih agencija, ne samo po prijavama, kazao je Ćirilović i dodao da bi zakon koji pokriva ovu oblast hitno trebalo menjati tako da i posredničke agencije budu u obavezi da imaju licencu koja ipak pruža sigurnost građanima da će moći da naplate svoja potraživanja u ovakvim i sličnim slučajevima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.