Na sud milom ili silom

VIDEO K9:  Do skoro su građani pokušavali da neodazivanjem na sudska ročišta dobiju na vremenu, kako bi njihove prekršajne prijave zastarile. S obzirom na to da je ovakvo ponašanje sve više uzimalo maha, kočilo sudove i u velikom broju slučajeva zaista rezultiralo zastarevanjem, izmenjen je Zakon o prekršajima, koji je ovu pojavu trebalo da spreči.

901

Za građanima koji se ne odazivaju pozivima prekršajnih sudova raspisuju se poternice, te nakon toga, o sopstvenom trošku bivcaju dovođeni od strane policije na ročišta, ma gde se u zemlji nalazili.

Naime, izmenom Zakona o prekršajima 2016. godine sugrađanima je uskraćena mogućnost neopravdanog nepojavljivanja pred prekršajnim sudovima, što je ranije u praksi često bio razlog odugovlačenja ili zastarevanja postupaka.

“Znači to je ono što građane očekuje, da ih policija nađe ili na granici ili u nekom drugom gradu i o njihovom trošku dovede u sud koji je izdao poternice za njima”, rekao je mr Kamenko Kozarski, predsednik Prekršajnog suda u Novom Sadu. 

 

Konkretne implikacije, naveo je Kozarski, su te da građani postaju odgovorniji, jer više ne mogu da izbegavaju pozive od suda u nadi da će postupak zastareti.

A neodazivanja građana pozivima suda bilo je u svim mogućim vrstama prekršaja.

“Od banalnih mprekršaja, mi ih zovemo banalni, znači, mala prekoračenja brzine, pa do poreskih, carinskih ili nekih ozbiljnijih prekršaja”, naveo je Kozarski. 

Motiv zakonodavca prilikom donošenja izmena ovog zakona bio je ubrzavanje postupaka i sprečavanje njihovog zastarevanja pred prekršajnim sudovima.

“Ne bi trebalo, zato je ta ogućnost i predviđena, da bi se mogli predmeti završiti. Jer, država Srbija je odlučila da građani počnu da poštuju zakon i njihove obaveze koje proističu iz prekršaja koji su počinili”, objasnio je predsednik Suda.

Kako bi ih upoznao sa procedurom vezanom za izmene ovog zakona, predsednik novosadskog Prekršajnog suda je studentima Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe održao predavanje pod nazivom “Uloga Prekršajnog suda, u novonastalim okolnostima kod promene zakona, na položaj građana”.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.