Na šta se najčešće žale potrošači?

VIDEO K9: Potrošači u Srbiji i dalje se žale na kvalitet odeće i obuće, kažu u Asocijaciji potrošača Srbije. Najčešće, njihove reklamacije nisu uvažene, te ukoliko se ne pozovu na svoja prava, ostaju oštećeni. U Asocijaciji potrošača Srbije upozoravaju da oštećeni, ipak, ne treba da odustanu ukoliko postoji zakonski okvir koji ih štiti.

575
Kao i do sada, najčešća pritužba potrošača usmerena je na kvalitet odeće, obuće, tehničkih uređaja i cene komunalnih usluga, kažu za Kanal 9 u Asocijaciji potrošača Srbije. Međutim, prilikom reklamacije, najviše problema imaju potrošači koji reklamiraju obuću.
“Najčešći odgovori trgovaca su da je obuća neadekvatno korišćena, odnosno, nije korišćena u vremenskim uslovima za koje je namenjena. Na tržištu Srbije videćete najčešće robu gde je deklarisano da je ona samo za suvo vreme, iako to ne može biti tako. Zato treba svako redovno da pregleda na deklaraciji čemu služi ta obuća i u kojim vremenskim uslovima se može nositi”, rekla je Jovanka Nikolić iz Asocijacije potrošača Srbije.
Nikolić kaže da potrošač neće moći da ostvari svoja prava ukoliko na obući zaista piše da je za druge vremenske prilike od onih u kojima je upotrebljivana. Ipak, važno je podsetiti sve potrošače da imaju zakonsku garanciju od 2 godine, pri čemu, ukoliko se u prvih 6 meseci od kupovine robe ne može upotrebiti u svrhe za koje je namenjena, tada potrošač ima pravo da traži povrat novca.
“Nikako ne sme da pristane, ukoliko to ne želi, na popravku, jer ima pravo da ostvari povrat novca ili zamenu robe”, navela je Nikolić.
Ona ističe da svi potrošači koji smatraju da su prilikom kupovine robe prevareni ili oštećeni, treba prvo da se obrate prodavcu.
Ukoliko im prodavac ne reši problem, tada treba da se obrate organizaciji potrošača, koja će im pomoći da, ukoliko je to moguće, ostvare svoja prava.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.