Na šta će ličiti “kreativni distrikt”?

VIDEO K9: Uprkos stručnoj raspravi, primedbe i predlozi građana u vezi sa planom da se sruši deo Kineske četvrti nisu u sredu naišli na veliko razumevanje na sednici gradske Komisije za planove, rekao je rekao je Slobodan Jović, predsednik Društva arhitekata Novog Sada u emisiji Otvoreni ekran. Plan detaljne regulacije, prema njegovim rečima, ima brojne manjkavosti, a između ostalog, dozvoljava i budućim korisnicima da izmene namenu objekata u ovom prostoru koji je stecište umetnika i brojnih kulturnih dešavanja.

0
499

Plan detaljne regulacije za Kinesku četvrt, odnosno staru fabriku “Petar Drapšin”, bio je na javnom uvidu u decembru prošle godine, podsetio je predsednik Društva arhitekata Novog Sada, kada su aritekte, kako je naveo, uočile određene manjkavosti u tom planu.

U saradnji sa korisnicima tog prostora i zainteresovanim građanima, formulisali su svoje primedbe i predloge koje su predali nadležnima.

“Te primedbe su se odnosile, uglavnom, na neke, recimo, pripremne radnje koje nisu urađene, pre svega mislimo na stvarnu procenu studije boniteta objekata. U Kineskoj četvrti se radi o tome što je to jedna ambijentalna celina koja je veoma atraktivna za nešto što je ‘kreativni distrikt’ u našem vremenu i iz tog razloga se to radi upravo na toj lokaciji”, naveo je Jović.

Pozitivno je to što se ova lokacija prvi put planski obrađuje, čime se prepoznaje njena vrednost, kao i to što se u Kinesku četvrt namerava uvesti infrastruktura, ukazao je Jović. On je dodao da su, međutim, urađeni propusti na koje je trebalo obratiti pažnju.

“Da li sad zbog neke brzine kojom je ovaj plan morao biti donešen, propuštene su neke stvari, kažem, nije urađena adekvatna studija, procena boniteta objekata u Kineskoj četvrti na osnovu koje bi se, onda u planu odredilo koji su objekti sigurno za rušenje, koji nisu, kojima je potrebna rekonstrukcija i tako dalje”, kazao je Jović.

Simtomatično je i to, primetio je Jović, što brojni korisnici ovog prostora koji su, delujući u njemu godinama i stvorili od tog kraja jedan atraktivni deo grada, nisu bili ni na koji način konsultovani u procesu donošenja plana detaljne regulacije.

“A to se definitivno moralo uraditi, jer ovde se ne radi samo o graditeljskom nasleđu, samo objektima, tu se radi, takođe, o jednoj mikro-zajednici koja je stvorila čitav taj ambijent”, rekao je Jović.

Jedna od najvećih opasnosti postojećeg plana je ta što on dozvoljava da buduća namena i sadržaji objekata u Kineskoj četvrti zavisiti od dobre volje budućih investitora i zakupaca. Stoga je predlog Društva arhitekata da se uvede još jedan korak – urbanistički projekat koji bi se sproveo putem javnog urbanističko-arhitektonskog konkursa, koji bi sveobuhvatno definisao detalje čitavog tog prostora.

Konačnu reč o sudbini Kineske četvrti u Novom Sadu daće odbornici Skupštine grada na jednoj od narednih sednica.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.