Na snazi crveni meteoalarm – za sada bez vanredne situacije

Na teritoriji cele Srbije je na snazi crveni meteoalarm i upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda na veoma visoku temperaturu, koja će u pojedinim mestima prelaziti 40 stepeni. To znači da se mogu očekivati opasne vremenske pojave, takvog intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.

0
386

Osim što vrelina utiče na zdravlje ukoliko se ne preduzmu mere opreza, opasnost je povećana i od izbijanja požara.

U Srbiji se u narednih nekoliko dana prognoziraju tropske temperature i biće na snazi crveni meteoalarm, ali, po svemu sudeći neće biti proglašena vanredna situacija.

Nijedna opština ni grad, a pogotovu oni gde bi temperatura mogla da pređe 40 stepeni, lokalne samouprave, odakle po zakonu i treba da potekne takav predlog, neće poslati predlog Vladi Srbije za uvođenje vanredne situacije, piše Blic.

Međutim, sve opštine će biti u stanju pripravnosti – na prometnim mestima biće postavljene cisterne sa pijaćom vodom, a na lokalnim televizijama svakodnevno se emituju saveti građanima kako da se ponašaju tokom vrućina.

Zakon o vanrednim situacijama u Srbiji nije definisao temperaturu, kao što je to slučaj i sa najvećim brojem evropskih zakona, kada se proglašava vanredna situacija.

Međutim, osnov za postupanje je kada dođe do poremećaja u velikom broju lokalnih samouprava da to iziskuje preduzimanje odgovarajućih mera.

Inicijativu za proglašenje vanredne situacije podnose gradovi i opštine koji su ugroženi visokim temperaturama.

Odluku da se situacija u zemlji proglasi vanrednom donosi Republički štab i potom je prosleđuje Vladi, pa čim ministri daju zeleno svetlo počinje primena, a to je, po pravilu, odmah.

Kada bi došlo do proglašenja vanredne situacije, ono što su preporuke Ministarstva za rad i socijalnu politiku, a koje se uglavnom odnose na rad na otvorenom i koje se uglavnom ne poštuju, bile bi naredbodavne.

Tada se preduzimaju mere poput skraćenja radnog vremena i dopremanja pijaće vode ugroženom stanovništvu.

U Srbiji veoma toplo sa maksimalnom temperaturom u većini mesta od 35 do 39 stepeni, za vikend ponegde i oko 41 stepen. (Agencije, RTV)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.