Na rekama najaktivnije ribokradice

VIDEO K9: Većina ribe je trenutno u zabrani lova, kako kažu u Ribolovačkom savezu Vojvodine, dok su štuka i smuđ izašli iz zabrane i smeju da se love.

0
452

Većina ribe je i dalje u mrestu i lov na njih je zabranjen, poručuju pecarošima iz Ribolovačkog saveza Vojvodine.

Štuka i smuđ, međutim, sada su dozvoljeni za ribolov, ali s obzirom da su obe vrste skoro izašle iz perioda mresta, ribolovci ne mogu očekivati preterano dobre rezultate. Vrsta ribe koja nije nikada nije u zabrani i koja se može loviti do pet kilograma, jeste babuška, koja je trenutno u mrestu i nalazi se u priobalju reka.

“Većina riba je sada u zabrani. Ono što se tiče predatora štuke i smuđa, oni su izašli iz zabrane, nemamo baš neke posebno dobre rezultate. Štuka je još pre mesec dana izašla, a smuđ početkom maja i još uvek je to riba, kao i sve trudnice na ovoj planeti, malo boluju od tog mresta i tako dalje, pa čuvaju se sada još i gnezda, ne mresti se svaka riba u istom momentu, ali je zato većina drugih vrsta u zabrani”, kazao je Dušan Jovanović, predsednik Ribolovačkog saveza Vojvodine.

Jovanović savetuju ribolovcima da crvenperke, bodorke, krupatice, iako nisu u zabrani, ne love u narednom periodu, jer su i one u periodu mresta i treba ih, kako kaže, očuvati. Bela riba je u zabrani do kraja maja, a som do 15. juna. Mrest koji je u toku za većinu riba vidljiv je u rukavcima reka, priobaljima i pecaroši bi trebalo da izbegavaju da pecaju na tim lokacijama. Kišno i hladno vreme svakako je uticalo na ribolov, ali strastvene ribolovce ni takvi uslovi nisu omeli.

“Sa jedne strane ima nas ribolovaca koji sam ribolov smatramo hedonizmom, uživamo u tom ribolovu i to podrazumeva i neko lepo mesto, ambijent, i lepo vreme na kraju krajeva. Međutim, mi imamo još jednu izreku, nismo mi od šećera, neće nas kiša istopiti, postoje kabanice i dovoljno tople jakne i cipele, oni koji na taj način shvataju ribolov da oni će otići”, rekao je Jovanović.

Za ribokradice, nažalost, vreme zabrane ne važi i trenutno su, prema rečima Jovanovića, najaktivnije na Tamišu, naročito u noćnom periodu. Ova reka je četiri metra u porastu, što je za ribokradice izvanredna situacija, s obzirom da ribe izlaze na površinu i za samo tri dana ribočuvari su izvadili skoro kilometar nelegalnih mreža.

“Tamiš nam je poprilično ugrožen, i ribočuvarske službe su sada ekstremno aktivne pogotovo u noćnim varijnatama, ali to je samo produkt ovako lošeg zakona koji imamo, ali još goreg sudstva koji ni ovaj loš zakon ne primenjuje, tako da ribokradice prođu vrlo jeftino i sutradan su opet na vodi”, istakao je Jovanović.

Ribočuvarske službe čine sve da zaštite obale reka od mreža ribokradica, ali, kako kažu u Udruženju, oni se, bez obzira na kazne, uvek vraćaju sa novim mrežama i to je situacija kojoj se, ukoliko ne bude sistemskog rešenja, možemo nadati i u budućnosti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.