Na putevima u Srbiji 310 žrtava saobraćajnih udesa od početka godine

VIDEO K9: Neprilagođena brzina i vožnja u alkoholisanom stanju najčešći su uzroci saobraćajnih nezgoda na našim putevima, u kojima je od početka godine sradalo 310 ljudi.

0
118

Od početka godine na putevima u Srbiji je u 22.000 saobraćajnih nezgoda, poginulo 310 osoba, a 1.800 ih je teško povređeno. dok je teške telesne povrede zadobilo više od 1.800 ljudi.

Prema izjavi načelnika Uprave saobraćajne policije Nebojše Arsova, samo u junu i julu je na našim putevima zabeleženo 7 800 saobraćajnih nezgoda, čije su posledice 149 poginulih i 800 povređenih.

Za nasilničku vožnju pod dejstvom alkohola sa više od dva promila propisana je kazna zatvora do dva meseca, kao i novčana od 120 000 do 140 000 dinara, uz 15 kaznenih poena i devet meseci zabrane upravljanja motornim vozilom.

Tokom akcije pojačane kontrole saobraćaja, u Loznici je za volanom zatečeni muškarac koji je vozio sa 4,14 promila alkohola u krvi zbog čega će mu biti oduzeta vozačka dozvola, a imaće i sankciju od 45 dana zatvora, 256.000 dinara novčane kazne i određen broj kaznenih poena.

Po skraćenom postupku je na kaznu zatvora od 30 dana, 120.000 dinara i zabranu upravljanja motornim vozilom kroz Srbiju u narednih devet meseci osuđen strani državljanin kojeg su presretači zaustavili kod Smedereva na autoputu Beograd-Niš zbog vožnje od 275 km na čas.

“Upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola je, pored nepropisne odnosno neprilagođene brzine kretanja najčešći uzrok najtežih saobraćanjih nezgoda. To je pojava koja postoji u svim državama u Evropi tako da postoji i u Srbiji. I značajan procenat saobraćajnih nezgoda se događa zbog alkohola. Znači, nije mi poznato da je ijedna država na svetu uspela da iskoreni tu pojavu, ali je neophodno da se borimo da ta pojava bude što manja”, rekao je Boban Milinković, zamenik načelnika USP.

Pojačane saobraćajne kontrole biće nastavljene i u narednom periodu, a s obzirom da od 2 septembra stupa na snagu Pravilnik o organizovanom prevozu dece, iz Uprave saobraćajne policije najavljuju da će vršiti veoma restriktivne kontrole autobusa i vozača, kako kako bi putovanja đaka na ekskurzije protekla bezbedno.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.