Na pomolu nova ekonomska kriza, gora nego 2008?

Ekonomista Nurijel Rubini, poznatiji kao Doktor Propast, koji je predvideo prethodnu recesiju u svetu 2008. godine, smatra da sada postoji 10 razloga za novu krizu.

156

Ekonomija je danas, prema njegovim rečima, strukturno u mnogo goroj situaciji nego što je bila kada se prethodni put srušila.

“Ovo je početak mnogo veće krize i mnogo veće recesije od one koje smo imali 2008. godine”, kaže direktor i osnivač Euro Pacifik kapitala Piter Šif.

Nurijel Rubini, poznatiji kao Doktor Propast, koji je predvideo prethodnu recesiju, napravio je spisak 10 razloga zbog kojih je svet na pragu nove krize. Skoro svaki od njih počinje i završava se jednim imenom – Donalda Trampa.

Da svet čeka novi talas ekonomske nestabilnosti smatra i Jože Mencinger, koga na ovim prostorima zovu i arhitektom slovenačke tranzicije.

“U poslednje vreme najviše krize je nastalo zbog manjka tražnje. Jer, čovečanstvo nema problem na strani ponude, imamo problem na strani tražnje. Možemo jednostavno reći da je proizvodnja jednog automobila jeftinija nego njegova prodaja”, smatra Mencinger.

Tokom istorije nije se desilo da balon pukne na istom mestu. Ali kada pukne, kriza stiže svuda i na svako mesto. Recesija koja je nastala u finansijskom sektoru ne ostaje tu, već se širi na celu privredu.

“Ima puno nekih naznaka da će doći do usporavanja rasta. I to se danas na neki način prihvata i od strane zvaničnika MMF-a i Svetske banke u projekcijama za narednu godinu i naredne godine”, navodi profesor Dejan Šoškić.

Kako se navodi u prilogu RTS, na sve to Evropska centralna banka obustavlja štampanje novca i takođe najavljuje povećanje kamata. Uz to, nemačka privreda je u jednom kvartalu bila u recesiji. Nešto malo veći rast od nule imaju još dve vodeće evropske privrede: Velika Britanija zbog Bregzita, Francuska zbog “Žutih prsluka”.

Pitanje je može li se mala ekonomija poput srpske spremiti za veliku krizu?

“Srbija je jedna mala zemlja sa praktično beznačajnim ponderom u svetskim finansijskim i ekonomskim odnosima. Ali bi dobra poruka u svetskim razmerama bila postizanje dogovora između SAD i Kine, obaranje tenzija u vezi sa odnosima Evrope i SAD sa Rusijom, jer to koči oporavak evrozone”, zaključio je profesor Šoškić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.