Na mladima je da neguju tekovine NOB-a

VIDEO K9: Manifestacije koje čuvaju tekovine NOB-a ne smeju se zaboraviti, ali se i mladi moraju uključiti i negovati sećanja na svoje pretke, poručili su iz SUBNOR-a na obeležavanju 81. godišnjice od formiranja Prvog Fruškogorskog partizanskog odreda.

0
78

Na spomen obeležje na Rohalj bazama na Fruškoj gori položeni su u petak venci čime je obeležena 81. godišnjica od formiranja Prvog Fruškogorskog partizanskog odreda 1941. godine.

Vence su položili predstavnici SUBNOR-a iz Sremske Mitrovice, Novog Sada i brojnih drugih mesta iz Vojvodine i Srbije, kao i iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te predstavnik ruske ambasade.

Veoma je značajno obeležavanje datuma značajnih za našu istoriju i negovanje tekovina NOB-a, u šta moraju biti uključivani i mladi, kako bi antifašistička tradicija bila nastavljena, poručuju iz SUBNOR-a Novog Sada, a same organizacije moraju se omasoviti mlađim naraštajima.

Na Rohalj bazama, iznad sela Divoš, pre 50 godina su podignuti spomen kuća i spomen kompleks u koje su smešteni dokumenti i eksponati vezani za fruškogorske partizane.

Fruškogorski partizanski odred je bila prva gerilska formacija u okupiranom Sremu formirana 9. septembra 1941. godine, a istog dana izašao je prvi broj prvog ustaničkog lista “Fruškogorski partizan”, koji je uredio Marijan Stilinović, autor “Pesme sremskih partizana”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.