Na lekarima je da vrate veru u zdravstvo

VIDEO K9: Poljuljanu veru roditelja u lekare i zdravstvo, koja je dovelo do izbegavanja imunizacije dece, moraju da vrate sami lekari jedinstvenim nastupom u javnosti o ovoj temi, smatra pedijatar dr Slobodan Maričić.

0
16

Vakcina je bila tekovina XX veka zahvaljujući kojoj su skoro ili u potpunosti iskorenjene brojne epidemijske bolesti.

Vakcinacija je prihvaćena u populaciji kaja je vremenom zaboravila kako sve te bolesti izgledaju i kakve trajne posledice mogu ostaviti kod pacijenata koji su ih preživeli.

Nedoumice koje veliki broj roditelja ima vezane za imunizaciju svoje dece ne treba osuđivati, već pojačano raditi na njihovoj edukaciji, informisanju i, pre svega, razgovarati s njima, bez izbegavanja odgovora na njihova ponekad i neprijatna pitanja, smatra dr Maričić.

Ograničavajuća okolnost u tome je veliki broj pacijenata i mali broj pedijatara, kao i relativno kratko vreme koje on može tom prilikom da odvoji za informativni razgovor s roditeljima, kaže dr Marićić. Rezultat svega toga je povratak bolesti za koje smo smatrali da su iskorenjene, poput velikog kašlja i malih boginja.

U našem društvu je primetno je poljuljano poverenje u lekara, a kada se to dogodi, onda se urušava poverenje u ceo zdravstveni sistem, kazao je dr Maričić, odgovornost za takvo stanje nije na pacijentima već struka i pojedini lekari koji daju, kako je rekao, disonantne tonove o imunizaciji. Zbog toga bi, prvi korak morao biti dogovor o jedinstvenom istupanju o zdravstvenim temama o kojima postoje kontraverze i sumnje u javnosti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.