“Na ledu” Zakon o istopolnim zajednicama

VIDEO K9: Nakon najava da će istopolna partnerstva u Srbiji zakonski biti regulisana do kraja leta i dijaloga sa zainteresovanim stranama, usledio je muk nadležnih institucija, uključujući i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Usvajanju Nacrta zakona o istopolnim zajednicama oštro se protivi i Srpska radikalna stranka.

0
10

Set novih zakona, među kojima je i Zakon o istopolnim zajednicama, ima za cilj da promeni svest i način razmišljanja prosečnog Srbina i da u potpunosti koriguje ono što jeste naša suština, istorija i futurologija, smatraju u Srpskoj radikalnoj stranci koja se protivi, kako kažu, nametanju ovih zakona.

U spornom setu nacrta zakona su i Zakon o rodnoj ravnopravnosti i o rodnoj diskriminaciji za koje su predstavnici radikala nedavno Ustavnom sudu podneli zahtev za ocenu zakonitosti i ustavnosti njihovog donošenja.

Kaznena politika, barem u ovom slučaju nije rešenje, smatra dr Marina Nedeljković iz Srpske radikalne stranke, već, dodaje ona, u ostavljanju slobode izbora pojedincu da se sam izjasni o načinu oslovljavanja.

Zakon o istopolnim zajednicama je nepotreban iz više razloga i predstavlja, navodi Nedeljković, klasično kršenje Ustava Srbije u kojem, kako navodi, stoji da je brak zakonom uređena zajednica muškarca i žene.

Sličan argument upotrebio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je početkom maja izjavio da taj zakon neće potpisati ukoliko ga parlament usvoji.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o istopolnim zajednicama završena je 23. marta i, prema proceduri, dalje treba da ga usvoji Vlada, a potom i poslanici Skupštine Srbije.

Nacrtom ovog zakona nije regulisan brak niti usvajanje dece, već predviđa da osobe istog pola mogu da registruju zajednicu porodičnog života i da na osnovu toga ostvaruju određena prava i obaveze, kao što to mogu i supružnici u heteroseksualnom braku, poput nasleđivanja imovine partnera ili izdržavanja partnera i deteta partnera.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.