Na Goliji ugrožene kukumavke i male sove

VIDEO K9: Gaćasta kukumavka i mala sova, najređe iz ove vrste, svoj dom našle su na planini Goliji, ali su zbog svoje ugroženosti u samom vrhu Crvene knjige ptica Srbije, kažu u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica.

139

Golija je dom za brojne ugrožene vrste biljnog i životinjskog sveta, ali za dve vrste sova, gaćastu kukumavku i malu sovu, ova planina je jedno od poslednjih utočišta, kažu u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Kako navode, te vrste su se zbog svoje ugroženosti našle u samom vrhu Crvene knjige ptica Srbije. Istraživačka ekspedicija ovog Društva trenutno boravi i prikuplja podatke u Parku prirode „Golija“. Ornitolozi koji sačinjavaju ekspediciju zabeležili su u starim četinarskim šumama na Goliji dve male sove i osam gaćastih kukumavki koje su uspeli da uhvate i obeleže metalnim prstenovima.

“Retke su zato što su vezane za posebna staništa. One su borealni relikti. Zapravo to su relikti ledenog doba, vrste koje žive samo na hladnim staništima kkva je smrčeva šuma, preko 1 500, 1 600 metara sa hladnim dolinama potoka, jer takvo je stanište koje su nastanjivale još onda”, rekao je Nikola Stanojević, ornitolog iz ovog Društva.

Reč je o populaciji ptica koja broji tek nekoliko desetina primeraka, a obe vrste prisutne su, prema njegovim rečima, na još samo nekoliko lokacija u Srbiji.

“Ono što ih ovde na ovom posebnom mestu ugrožava, sada već shvatamo da populacija gaćaste kukumavke na Goliji može biti verovatno i najbrojnija od svih staništa na kojima stanuju u Srbiji, i ono što ih tu posebno ugrožava je neodrživi razvoj. Naša prilična bojazan je da prostorni plan područja od posebne namene parka prirode i niži prostorni planovi koji se sprovode mogu dovesti da to stanište na kome stanuju bude ugroženo”, kazao je Stanojević.

To stanište neće biti uništeno samo za sove, već i za ostale ptice, jer, kako je objasnio, u planu je izgradnja velikog ski centra sa stazama i žičarama kapaciteta za skoro 15.000 turista.

“Ako se ti bude sprovelo, ta planina prosto neće biti više ista. Neće biti više ista ni ta šuma, prosečena stazama i žičarama. Neće biti čista voda kakva je sada. Inače, tamo se nalazi izvor Studenice, i sva voda na planini, to je planina koja je izuzetno bogata vodom, teče bukvalno sa mesta na kojima sada treba da se pojave hoteli, parkinzi i ski staze i tako dalje”, naveo je Stanojević.

On je kazao da na planini ne postoji drugo stanište za sove, jer nisu prilagođene da žive na nižim nadmorskim visinama ili u bukovoj šumi. Da bi obezbedili sigurnu budućnost ugroženim vrstama poput gaćaste kukumavke i male sove, zaključio je Stanojević, potrebno je okrenuti se ka održivim oblicima turizma poput ekoturizma.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.