Na doboš zbog poreza?

VIDEO K9: U slučaju da Vlada Republike Srbije odobri predlog Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj, za neplaćen porez na imovinu moći će na vrata da vam pokuca javni izvršitelj. Ovoj ideji NALED-a oštro se usprotivilo Udruženje za zaštitu prava potrošača Prosperitet.

323

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) predložila je da se javni izvršitelji ovlaste za prinudnu naplatu poreza na nivou lokalne samouprave, što uključuje porez na imovinu građana.

U Udruženja za zaštitu prava potrošača “Prosperitet”, međutim, smatraju da bi prihvatanje takvog, kako navode, socijalno neodgovornog predloga, dovelo do pojačanih tenzija u društvu.

“Dakle, mi se oštro, kao organizacija za zaštitu prava potrošača koja štiti prava potrošača i poreskih obveznika, protivimo ovoj ideji i ovoj inicijativi. Naravno da mi kao građani, poreski obveznici i potrošači ne treba da ispaštamo nerad Poreske uprave i lokalnih samouprava, jer onda one ne trebaju ni da postoje, neka imaju jedno odeljenje i neka javni izvršitelji idu i plene imovinu običnih građana umesto da se bave pitanjima koliki su nam porezi u progresivnoj stopi od 0,4 do 2 odsto”, istakao je Radomir Ćirilović, predsednik Udruženja Prosperitet.

Prema njegovim rečima, građani žive u zabludi da sve što država radi, radi po evropskom modelu. Praksa to, kako je rekao, demantuje, jer ovolike stope poreza na imovinu ne postoje u regionu, a ni u zemljama članicama Evropske unije.

On ističe i da građani u nekim evropskim državama poput Mađarske, Hrvatske, Irske i Grčke, uopšte ne plaćaju porez na nepokretninu u kojoj žive.

“Mnogi će ostati bez kuća i zemlje, ovo će biti revolucija, mnogi ne znaju šta znači Zakon o izvršenju obezbeđenju koliko je on neprimeren, koliko on proizvodi troškova prinudne naplate, počev od predujma, pa do troškova izvršitelja, kojekakvih raznih nameta koji vi morate platiti kao izvršni dužnik”, kazao je Ćirilović.

Prosperitet je iz toh razloga pozvao Ministarstvo pravde i Vladu Srbije da odbiju ovaj predlog NALED-a.

“Dakle ovaj projekat ne sme da prođe i mi se oštro suprostavljamo ovakvoj jednoj inicijativi. Neka se izvrši reforma Poreske uprave, a ne da pribegavaju prinudnoj naplati poreza od poreskih obveznika koji su zapali u docnju iz opravdanih razloga, zbog nemanja posla, zbog pada primanja, umanjenja penzija i svega ostalog”, naveo je Ćirilović.

Glavna tema o kojoj treba da se vodi diskusija, zaključio je Ćirilović, jeste ukidanje važeće stope poreza na imovinu, jer je apsurdno, kako je rekao, da jedna od najsiromašnijih zemalja Evrope, ima najviše namete poreza na imovinu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.