Na današnji dan, 9. decembar

Danas je petak, 9. decembar 2022. Do kraja godine ima 22 dana.

0
17

1594 – Rođen je kralj Švedske Gustav II Adolf (Gustaf), veliki vojskovođa, vojni i državni reformator. Uspešno je okončao ratove s Danskom, Poljskom i Rusijom i osigurao dominaciju Švedske na Baltiku. U Tridesetogodišnjem ratu (od 1630) naneo je niz poraza katoličkim snagama grofa Tilija (Tilly). Poginuo je u novembru 1632. u bici kod Licena, u kojoj je njegova vojska potukla armiju nemačkog generala Valenštajna (Wallenstein).

1608 – Rođen je Džon Milton (John) koji se smatra najvećim engleskim pesnikom uz Šekspira (Shakespeare). Pristalica Olivera Kromvela (Cromwell) i građanske revolucije, postao je 1649. u Kromvelovoj vladi sekretar za latinski i počeo da piše političke, religiozne i filozofske pamflete. Svoja najbolja dela napisao je u vreme restauracije kada je bio slep, siromašan i razočaran u politiku i društvo (“Izgubljeni raj”, “Ponovo zadobijeni raj”, “Samson Borac”).

1641 – Umro je flamanski slikar Anton van Dajk (Anthony Dyck) portretista, dvorski slikar engleskog kralja Čarlsa I od 1632.

1824 – U peruanskom ratu za nezavisnost snage južnoameričkog revolucionara Simona Bolivara porazile su špansku armiju u bici kod Ajakuča u Peruu, presudnoj za sticanje nezavisnosti Perua.

1886 – Rođen je Amerikanac Klarens Birdsej (Clarence Birdseye) pronalazač dubokog zamrzavanja za održavanje namirnica. Pretpostavlja se da je za svoj pronalazak koristio iskustvo domorodaca sa Aljaske.

1905 – U Drezdenu je izvedena premijera opere jednočinke “Saloma” Ričarda Štrausa (Richard Strauss), po priči Oskara Vajlda (Oscar Wilde). Publika se zgražača nad skarednošću predstave.

1905 – Francuska je donela dekret o razdvajanju države i crkve.

1910 – Umro je pisac Laza Kostić, koji je u poeziju uneo nove i smele oblike i obogatio srpski književni jezik novim izrazima. Bio je začetnik srpske avangardne lirike, a nekoliko njegovih pesama je među najboljim iz perioda srpskog romantizma (“Santa Maria della Salute”, drame “Maksim Crnojević”, “Pera Segedinac”).

1917 – Turske trupe su Britancima u Prvom svetskom ratu predale Jerusalim koji je pod turskom dominacijom bio od 1517.

1926 – Rođen je Španac Luis Migel Lukas “Domingin” (Miguel Lucas Diminguin), jedan od najuspešnijih boraca s bikovima u 20. veku. Njegova veština inspirisala je američkog pisca Ernesta Hemingveja (Hemingway).

1941 – Kina je u Drugom svetskom ratu objavila rat Japanu, Nemačkoj i Italiji.

1961 – Afrička država Tanganjika, na čelu s premijerom Džulijusom Njerereom (Julius Nyerere), stekla je nezavisnost u okviru Britanskog komonvelta. Na isti dan 1962. Tanganjika je postala republika.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.