Na današnji dan, 8. jul

Danas je ponedeljak, 8. jul, 190. dan 2024. Do kraja godine ima 176 dana.

0
140

70 – Rimljani su u Judejskom ratu osvojili i razrušili Jerusalim. Od ruševina je ostao samo zapadni zid velikog jevrejskog hrama (“zid plača”).

1497 – Portugalski moreplovac Vasko da Gama (Vasco) isplovio je iz Lisabona na prvo putovanje na kojem je otkrio morski put za Indiju oko Rta Dobre nade.

1709 – Ruska vojska pod komandom cara Petra Velikog pobedila je u bici kod Poltave (Ukrajina) trupe švedskog kralja Karla XII. To je bio kraj švedske vojne moći.

1809 – Rođen je hrvatski pisac i reformator jezika Ljudevit Gaj, vođa Ilirskog panslovenskog pokreta.

1819 – Rođen je hrvatski kompozitor Vatroslav Lisinski, najpoznatiji muzičar Ilirskog preporoda i utemeljitelj hrvatskog nacionalnog izraza u muzici.

1822 – Persi Biš Šeli (Percy Bysshe Shelley), jedan od najznačajnijih pesnika engleskog romantizma, utopio se u brodolomu na jedrenju kod Livorna (Italija). (“Kraljica Mob”, “Oslobođeni Prometej”, “Ševa”, “Oda zapadnom vetru”, “Odbrana poezije”).

1846 – Danski kralj Kristijan VIII proglasio je da danski presto mogu da naslede žene. Tako je sprečio otcepljenje pokrajine Šlezvig-Holštajn.

1858 – Velika Britanija proglasila je pobedu nad indijskim ustanicima, posle čega je ukinuto Carstvo mogula i likvidirana Istočnoindijska kompanija, a Indija je stavljena pod neposrednu upravu britanske krune.

1875 – U Hecbergu, sada varošica Hauzah, u Badenu, na jugozapadu Nemačke, rođen je Arčibald Rajs, švajcarski kriminolog nemačkog porekla, veliki prijatelj srpskog naroda. Godine 1903. objavio je knjigu “Forenzička fotografija” (La photographie judiciaire) koja ga je proslavila. Postaje vanredni profesor 1906. Jedan je od tvoraca Instituta za naučnu policiju, 1909. godine. Na poziv srpske vlade u Srbiju je stigao septembara 1914, s grupom lekara iz Švajcarske, kako bi zabeležio zločine Austrougarske vojske. Godine 1924, objavio je “Pisma sa srpsko-makedonskog fronta (1916 – 1918)”. Četiri godine potom publikuje “Šta sam video i proživeo u velikim danima, saopštenja jednog prijatelja iz teških vremena”. Do kraja života boravio je nevelikoj kući koju je izgradio u autentičnom stilu tada karakterističnom za naša ravničarska sela, na Senjaku. Nazvao ju je “Dobro polje”. Umro je 8. avgusta 1929, posle oštre svađe s bivšim ministrom Milanom Kapetanovićem, prvim komšijom. U skladu s ličnom željom, njegovo srce je nakon smrti smešteno u urnu i uzidano u spomenik srpskim ratnicima na Kajmakčalanu.

1885 – Rođen je nemački filozof Ernst Bloh (Bloch). U njegovom opsežnom delu, koje se bavi problemima filozofije, istorije, religije, prava, etike, posebno mesto ima analiza fenomena utopijskog (“Duh utopije”, “Tomas Mincer kao teolog revolucije”, “Tragovi”, “Nasleđe ovog vremena”, “Sloboda i poredak”, “Princip nade”).

1894 – Rođen je ruski fizičar Pjotr Leonidovič Kapica, od 1935. direktor Instituta za fiziku Sovjetske akademije nauka u Moskvi, a od 1955. glavni organizator programa veštačkih Zemljinih satelita (“Sputnjik”). Najpoznatiji njegovi radovi su iz područja magnetizma i fizike niskih temparatura. Dobitnik je Nobelove nagrade za fiziku 1978.

1920 – Gradu Šapcu je svečano uručeno francusko odlikovanje “Ratni krst” za heroizam i stradanje njegovog stanovništva u Prvom svetskom ratu.

1942 – Umro je francuski maršal Luj Feliks Fransoa Franše Depere (Louis Felix Francois Franchet d’Esperey), istaknuti vojskovođa u Prvom svetskom ratu i počasni vojvoda srpske vojske.

1943 – Od posledica torture u zatvoru Gestapoa umro je lider francuskog Pokreta otpora u okupiranoj Francuskoj u Drugom svetskom ratu Žan Mulen (Jean Moulin), poznat kao “Maks” (Max).

1956 – U Beogradu je emitovan prvi eksperimentalni TV prenos, povodom proslave stogodišnjice rođenja Nikole Tesle. Program iz privremenog studija u Institutu “Nikola Tesla” građani su pratili na četrdesetak prijemnika smeštenih u izlozima prodavnica u raznim delovima grada.

1967 – Umrla je britanska pozorišna i filmska glumica Vivijen Li (Vivien Leigh). Svetsku slavu stekla je ulogom Skarlet O’Hare (Scarlett) u američkom filmu “Prohujalo s vihorom” za koju je nagrađena Oskarom. Drugi Oskar dobila je za ulogu u filmu “Tramvaj zvani želja”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.