Na današnji dan, 8. april

Danas je četvrtak, 8. april, 98. dan 2021. Do kraja godine ima 267 dana.

0
2

1513 – Španski istraživač Huan Ponse de Leon (Juan Ponce), tragajući za mitskim “izvorom mladosti”, otkrio je Floridu i proglasio je posedom Španije. Florida je 1845. postala jedna od saveznih država SAD.

1810 – Rođen je nemački kompozitor Robert Šuman (Schumann) jedan od glavnih predstavnika muzičkog romantizma. Imao je brojne sledbenike u Nemačkoj i drugim evropskim zemljama, posebno je uticao na Bramsov (Brahms) stvaralački opus.

1861 – U Sremskim Karlovcima održan je Blagoveštenski sabor, poslednji političi skup Srba u Ugarskoj, na kojem je zatražena posebna teritorija za Srbe (Vojvodina sa Sremom, donjom Bačkom i Banatom), s vojvodom na čelu i sopstvenom administracijom. Saborom je predsedavao patrijarh Josif Rajačić. Austrijski car Franc Jozef I (Franc Josef) nije potvrdio zaključke tog skupa, niti ih je Ugarski sabor uzeo u razmatranje.

1893 – U Kanadi je rođena glumica Meri Pikford (Mary Pickford), zvezda nemog filma. S Čarlijem Čaplinom (Charlie Chaplin), Daglasom Ferbanksom (Douglas Fairbanks) i Dejvidom Grifitom (David Griffith) 1919. je osnovala filmsku kompaniju “Junajted artists korporejšn”.

1904 – U Londonu je potpisan anglo-francuski sporazum “Entente Cordiale”, kojim su Velika Britanija i Francuska rešile sporna pitanja u vezi s interesnim zonama u zapadnoj Africi, Egiptu i Maroku.

1905 – U Djakovu je umro biskup i političar Josip Juraj Štrosmajer (Strossmayer). Osnivač je i pokrovitelj Jugoslovenske akademije znanosti i umjetnosti (1868) i utemeljitelj Zagrebačkog sveučilišta (1874).

1913 – U Pekingu je počeo da zaseda prvi kineski parlament.

1919 – Rođen je rodezijski političar Jan Smit (Ian Smith), jedan od osnivača Rodezijskog fronta (1962). Kao premijer (od 1964) sprovodio je rasnu diskriminaciju nad većinskim domorodačkim stanovništvom, a 1965. proglasio je nezavisnost Rodezije od Velike Britanije.

1939 – Italijanske trupe koje su se prethodnog dana iskrcale na obale Albanije, zauzele su Tiranu. Albanski kralj Zogu pobegao je u Grčku.

1944 – Jedinice sovjetske Crvene armije u Drugom svetskom ratu izbile su na granicu Čehoslovačke i Rumunije.

1946 – U Ženevi je održano poslednje zasedanje Lige naroda, čime je formalno ukinuta ta međunarodna organizacija i zamenjena novom – Ujedinjenim nacijama.

1950 – U Londonu je umro Vaslav Nižinski, ruski baletski igrač. Izuzetan plesač i koreograf, koji je išao ispred svog vremena, bio je predmet divljenja slikara, vajara, fotografa, pisaca i pesnika. Rođen je u Kijevu 1889. godine, a balet je učio u Carskoj Školi u Sankt Peterburgu.

1953 – Britanske vlasti optužile su Džomoa Kenijatu (Kenyatta) da je umešan u aktivnosti tajne organizacije “Mau Mau” i osudile ga na sedam godina zatvora. Po formiranju države Kenije 1963, Kenijata je bio premijer i ministar inostranih poslova, a njen predsednik od 1964. godine.

1971 – U Londonu je održan Prvi svetski kongres Roma, na kojem je potvrđen taj naziv tog naroda. Odlukom UN je 8. april proglašen za Svetski dan Roma.

1973 – Umro je jedan od najvećih umetnika 20. veka, španski slikar i vajar i jedan od najznačajnijih predstavnika kubizma, Pablo Pikaso (Picasso). Zajedno s Žoržom Brakom (Georges Braque) napravio je prekretnicu u evropskom slikarstvu, ostvarujući novu koncepciju oblika i prostora. Od mnogobrojnih dela iz njegove zaostavštine, najpoznatija su “Gospođice iz Avinjona” i “Gernika”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.