Na današnji dan, 7. septembar

Danas je sreda, 7. septembar, 249. dan 2022. Do kraja godine ima 116 dana.

0
8

1533 – Rođena je engleska kraljica Elizabeta I (Elizabeth), kćerka kralja Henrija VIII (Henry) i njegove druge žene Ane Bolen (Anne Boleyn). Za vreme njene vladavine (1558-1603) postavljeni su temelji buduće britanske imperije. Podržavala je razvoj nauke i umetnosti, a specifičan stil arhitekture iz njenog vremena, mešavina gotike i renesanse, nazvan je elizabetanskim stilom.

1566 – U bici za Siget, koji je opsedala turska vojska Sulejmana II Veličanstvenog, poginuo je hrvatski ban Nikola Šubić Zrinski.

1701 – U Hagu je potpisan sporazum Engleske, Austrije i Holandije protiv Francuske, “Druga velika alijansa”.

1714 – Car Karlo VI potpisao je u Rahstatu sa Francuzima “Badenskimir” kojim je okončan Rat za špansko nasleđe, a Francuzima su pripali Alzas i Strazbur.

1764 – Za kralja Poljske krunisan je ruski štićenik Stanjislav II Ponjatovski (Stanislaw Poniatowski), poslednji poljski monarh. Tokom njegove vladavine (do 1795) Rusija, Pruska i Austrija izvršile su tri deobe Poljske, koja je kao nezavisna država obnovljena 1918.

1788 – Turci su zarobili, a potom ubili vođu srpskih dobrovoljaca u austrijsko-turskom ratu, Koču Anđelkovića, poznatog kao Koča kapetan. Po njemu je borba srpskih dobrovoljaca u ovom ratu nazvana Kočina krajina.

1812 – Završena je Borodinska bitka, jedna od najkrvavijih u Napoleonovim ratovima, u kojoj su Rusi pod komandom Kutuzova blizu Moskve izgubili 44.000 vojnika, a Napoleon 50.000, među kojima 23 generala. Nedelju dana kasnije Napoleon je ušao u Moskvu.

1813 – Prvi put je za SAD upotrebljen naziv “Ujka Sem”, u uvodniku njujorškog lista “Troj Post”.

1822 – Guverner Brazila, princ Pedro, proglasio je nezavisnost od Portugalije, a sebe za cara. Portugalija je nezavisnost Brazila priznala 1828.

1860 – Italijanski revolucionar Đuzepe Garibaldi (Giuseppe) je sa svojim “crvenokošuljašima” zauzeo Napulj u ratu za oslobođenje od Austrijanaca i za ujedinjenje Italije.

1901 – Potpisan je Pekinški protokol kojim je okončan “Bokserski ustanak” u Kini. Pobunu protiv stranaca ugušile su evropske sile, Japan i SAD, a Kina je primorana da plati odštetu za njihovu imovinu uništenu tokom ustanka.

1909 – Rođen je američki filmski i pozorišni režiser Elija Kazan, dobitnik nekoliko Oskara (“Tramvaj nazvan želja”, “Viva Zapata”, “Istočno od raja”, “Bebi Dol”).

1914 – Rođen je američki fizičar Džejms Alfred van Alen (James, Allen). Pomoću Gajger-Milerovih brojača postavljenih 1958. na veštačke satelite “Eksplorer 1” i “Eksplorer 2” otkrio je dva pojasa pojačanog zračenja oko planete Zemlje koji su kasnije nazvani “Van Elenovi radijacioni pojasevi”.

1940 – Nemačka avijacija pod komandom Hermana Geringa (Hermann Goering) počela je bombardovanje Londona. Prvog dana poginulo je više od 300 ljudi.

1949 – Umro je meksički slikar Hose Klemente Orosko (Jose Clemente Orozco). Smatra se najvećim slikarom murala u 20. veku, dekorisao je mnoge zgrade u Meksiku i SAD.

1964 – U mestu Sip na jugoslovenskoj obali Dunava i u Gura Vaji na rumunskoj, uz prisustvo predsednika Jugoslavije i Rumunije, Josipa Broza Tita i Georgi Georgiju Deža, postavljen je kamen-temeljac buduće hidroelektrane Đerdap 1.

1975 – Završeno je preseljavanje Turaka na podeljenom Kipru. Pod nadzorom UN, 9.000 ljudi premešteno je sa juga na sever zemlje, pod turskom okupacijom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.