Na današnji dan, 30. oktobar

Danas je petak, 30. oktobar, 304. dan 2020. Do kraja godine ima 62 dana.

0
10

1751 – Rođen je engleski pisac i političar irskog porekla Ričard Brinsli Batler Šeridan, čije se komedije naravi odlikuju izvrsnim komičnim tipovima i duhovitim đalogom. Kao član britanskog parlamenta od 1780. do 1812. proslavio se kao sjajan orator. Dela: komedije “Škola ogovaranja”, “Suparnici”, “Kritičar”.

1762 – Rođen je francuski pisac Andre de Šenije, jedan od najvećih klasičnih pesnika 18. veka. U formi antičkih tekstova, pisao je nadahnute elegije, himne, ode, pesme. Pozdravio je početak Francuske revolucije, ali se kao legalista odupirao revolucionarnom teroru, pišući oštre satirične stihove. Pogubljen je na giljotini 1794. dan pre pada jakobinskog vođe Maksimilijana Robespjera. Dela: pesme “Poslanica o svojim delima”, “Hermes”, “Amerika”, “Mlada Tarantinka”, “Nera”, “Slepac”, “Mlada zatočenica”, “Jambi”.

1839 – Rođen je francuski slikar engleskog porekla Alfred Sisle, jedan od osnivača impresionizma. Slikao je pejzaže, obično ulice pod snegom i prizore iz prirode u lirskom intimističkom maniru, s naglašenom notom životnog optimizma. Posebno ga je privlačilo slikanje reka, pri čemu je najviše istraživao svetlosne efekte.

1864 – Potpisan je Bečki mir kojim je Danska prinuđena da Pruskoj prepusti pokrajine Šlezvig, Holštajn i Lauenburg.

1869 – Izvođenjem alegorijske slike Đorđa Maletića “Posmrtna slava kneza Mihaila”, u Beogradu je otvoreno Narodno pozorište. Gradnja je 1851. trebalo da započne na Zelenom vencu, ali je obustavljena zbog nepogodnog terena i novčanih poteškoća. Tek 1868. posle gostovanja novosadskog pozorišta, knez Mihailo Obrenović doneo je odluku o podizanju zdanja pozorišta na placu kod Stambol kapije, koje je, najverovatnije prema projektu Aleksandra Bugarskog, završeno za godinu i po dana. Kamen temeljac u julu 1868. svečano je položio kralj Milan Obrenović (tada knez). Prvi upravnik nacionalnog srpskog teatra u Beogradu bio je Jovan Đorđević, književnik, profesor, novinar, vaspitač potonjeg kralja Aleksandra Obrenovića, autor teksta srpske himne “Bože pravde”.

1871 – Rođen je francuski pisac Pol Valeri, izuzetan stilista, jedan od najvećih evropskih liričara 20. veka, član Francuske akademije, Međunarodnog instituta intelektualne saradnje pri Društvu naroda u Ženevi i počasni doktor više univerziteta. Dela: poeme “Mornarsko groblje”, “Mlada Parka”, eseji “Uvod u metod Leonarda da Vinčija”, “O plesu”.

1885 – Rođen je američki pisac Ezra Paund, vrhunski poeta. Poezijom obeleženom velikom učenošću, individualizmom, nedostatkom smisla svojstvenom “izgubljenoj generaciji” posle Prvog svetskog rata i širokom slobodom forme, više od bilo kog modernog pesnika unapredio je metričku formu engleskog jezika. Njegovo remek delo su “Cantos”, teško i složeno štivo, sastavljeno je od niza nezavisnih pesama, objavljivano do smrti 1972. Prevodio je i adaptirao latinske, kineske, japanske, provansalske i francuske pesnike. Javno je izražavao podršku italijanskom fašizmu, pa mu je 1945. suđeno zbog veleizdaje. Proglašen je psihički bolesnim i 13 godina proveo je u ustanovi zatvorenog tipa, ali se nikada nije pokajao i zadržao je svoja ekscentrična uverenja i kasnije. Objavio je i više kritičkih knjiga: “Duh romantike”, “Kritički eseji”, “Kako da čitamo esej”, “Džeferson i/ili Musolini”.

1902 – Umro je srpski kompozitor i pijanist Jovan Paču. Školovao se u rodnoj Subotici, u Pragu i Pešti. Bio je učenik Bedžiha Smetane. Uporedo s muzičkim obrazovanjem završio je i medicinu. Smatran je muzičkim virtuozom. Romantik, srpski patriota, izrazito salonski bidermajerski kompozitor. Mnoge narodne i građanske melodije harmonizovao je za hor i klavir. Bio je i plodan publicista. Dela: ” Chansonette serbe “, “Bez tebe draga”, “Prag je ovo milog srpstva”, “Čuj Dušane”, “Svetosavska pesma”.

1905 – Ruski car Nikolaj II Romanov ponudio je “Oktobarskim manifestom” šire biračko pravo i izabranu skupštinu (Duma) sa zakonodavnim ovlašćenjima. Zakonski predlozi su od tada morali biti potvrđeni i od strane Dume. Do tada u Rusiji nije bilo elemenata parlamentarizma.

1905 – U Beogradu je osnovano kulturno-umetničko društvo “Abrašević”, nazvano po srpskom piscu Kosti Abraševiću. Istoimena društva osnovana su i u nizu drugih gradova, ali je njihov rad zabranjen u vreme Šestojanuarske diktature 1929. Mnoga su obnovljena posle Drugog svetskog rata.

1910 – Umro je švajcarski filantrop Žan Anri Dinan, tvorac ideje o Crvenom krstu, jedan od osnivača Međunarodnog komiteta Crvenog krsta 1863. dobitnik Nobelove nagrade za mir 1901. Iskustvo iz bitke kod Solferina 1859. kad je organizovao pomoć ranjenicima, navelo ga je da 1864. predloži konvenciju prema kojoj se u ratu moraju poštedeti bolesni i ranjeni i sanitetsko osoblje. Pao je u zaborav i bedu i tek u dubokoj starosti doživeo je priznanje za ogroman filantropski rad. Kao priznanje za posebne zasluge za rad Crvenog krsta, 1965. ustanovljena je “Medalja Anri Dinan”, najviše odlikovanje Međunarodnog komiteta Crvenog krsta. Dela: “Sećanje na Solferino”, “Međunarodno bratstvo i milosrđe za vreme rata”.

1918 – Turska je kapitulirala u Prvom svetskom ratu. Na osnovu akta o kapitulaciji, Turska je morala da raspusti vojsku, otvori pobednicima prolaz kroz Crno more, pristane na okupaciju Carigrada i Bosforskog moreuza, povuče se iz Arabije, Mesopotamije, Sirije, Jermenije i dela Kilikije.

1918 – Slovačka je proglasila otcepljenje od Mađarske i ujedinjenjem s Češkom formirala Čehoslovačku, prvu državu stvorenu posle raspada Austro-Ugarske u Prvom svetskom ratu.

1922 – Posle “Marša na Rim”, kojim su fašisti zaplašili režim i dvor, Benito Musolini formirao je vladu.

1932 – Rođen je francuski filmski režiser Luj Mal. Njegovi filmovi prožeti su izrazitim intelektualizmom. Filmovi: “Lift za gubilište”, “Ljubavnici”, “Zaza u Metrou”, “Privatan život”, “Viva Marija”, “Kalkuta”, “Lakom Lisjen”, “Crni mesec”, “Atlantik siti”.

1938 – Orson Vels je na njujorškom radiju CBS objavio radio igru “Rat svetova” na osnovu teksta Herberta Džordža Velsa. Napad takozvanih Marsovaca na Zemlju prikazan je tako uverljivo da su milioni Amerikanaca pomislili da je reč o stvarnom događaju, što je izazvalo neverovatan haos i paniku u tom delu SAD.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.